Κύθηρα: Για όλα τα γούστα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα τα συγκρίνεις με άλλο νησί. Δεν μοιάζουν ούτε με τα υπόλοιπα Επτάνησα ούτε με τα νησιά του Αιγαίου. Εχουν τον δικό τους χαρακτήρα και προσφέρουν επιλογές για όλα (σχεδόν) τα γούστα.

Είναι σχετικά κοντά στην Αθήνα, δεν απαιτούν ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προσφέρουν πολύ μεγάλη γκάμα επιλογών και δεν θα νιώσετε στριμωγμένοι ούτε καν τον Αύγουστο. Το μεγάλο νησί των Κυθήρων αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ασφαλή επιλογή για όσους θέλουν να περάσουν ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές. Βέβαια, η έκταση του νησιού είναι τέτοια που προσφέρεται και για όσους αναζητούν λίγη παραπάνω περιπέτεια και κίνηση.

Οπως και να ’χει, καθένας θα βρει εδώ αυτό που ψάχνει. Sightseeing στο Κάστρο και στη Χώρα, στον Μυλοπόταμο και στους καταρράκτες. Beach hopping γύρω από τον Αβλέμονα και το Καλαδί, αλλά και στις πιο «δύσκολες» δυτικές παραλίες. People watching και nightlife στο Καψάλι, με τα μαγαζιά να βρίσκονται στη σειρά στον παραλιακό πεζόδρομο. Νύχτες στην παραλία με μουσική και μπίρες για όσους επιλέγουν το κάμπινγκ στο Καψάλι ή ελεύθερο κάμπινγκ σε κάποια από τις δεκάδες ακτές των Κυθήρων.

Επαφή με τον τόπο και την παράδοση στα καλοκαιρινά πανηγύρια, στα γνωστά λαδοπαξίμαδα, στα μικρά καφενεδάκια των χωριών της ενδοχώρας και στο παζάρι με παραδοσιακά προϊόντα κάθε Κυριακή πρωί στον Ποταμό. Ενας ο προορισμός, τα Κύθηρα, δεκάδες οι επιλογές!

Μετάβαση

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με αεροπλάνο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η Olympic Air (Τ/801-801.0101, www.olympicair.com) έχει πτήσεις κάθε μέρα και το ταξίδι διαρκεί 50 λεπτά. Το κόστος για την απλή μετάβαση ξεκινάει από 81 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο. Επίσης με πλοίο της Lane Sea Lines (T/27360-37.055) από τον Πειραιά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή – το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες και οι τιμές για απλή μετάβαση ξεκινούν από 24 ευρώ. Τέλος (αν και αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγουν οι περισσότεροι), με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ (Τ/210-51.24.913) μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας και μετά με ferry boat (Τ/27340-24.004). Θα χρειαστείτε 1 ώρα και 30΄ με το πλοίο από τη Νεάπολη έως τα Κύθηρα.

Διαμονή

Filoxenia Apartments (Αγία Πελαγία, Τ/-27360-33.100, www.filoxenia-apartments.gr). Μοντέρνο boutique ξενοδοχείο με μίνιμαλ διακόσμηση σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, διαθέτει και πισίνα. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Athena Hotel (Μυλοπόταμος, Τ/27360-31.942, www.athena-hotel.gr). Μικρό ξενοδοχείο με 11 δωμάτια με γήινα χρώματα, αφράτα στρώματα και μεγάλα μπαλκόνια. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Portari Houses (Αρωνιάδικα, Τ/27360-33.398, www.portari-houses.com). Μικρά αρχιτεκτονικά θαύματα αποτελούν οι 4 ανεξάρτητες κατοικίες, η μία εκ των οποίων στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίριο. Τα σπίτια συνδυάζουν παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μοντέρνο design και επώνυμα προϊόντα. Από 110 ευρώ η κατοικία.

Νόστος (Μυλοπόταμος, Τ/27360-31.056, www.nostos-kythera.gr). Το κτίσμα του 19ου αιώνα, χαρακτηρισμένο διατηρητέο, στεγάζει 7 δωμάτια με έπιπλα αντίκες και ρομαντική ατμόσφαιρα. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

El Sol Hotel (Καψάλι, Τ/27360-31.629, www.elsolhotel.gr). Χτισμένο σε κυκλαδίτικο στυλ, σε λευκό και γαλάζιο με καμάρες, προσφέρει δωμάτια με θέα. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Ο Πλάτανος (Μυλοπόταμος, Τ/27360-33.397). Μια ανάσα δροσιάς σε ένα παραδοσιακό καφενείο όπου εκτός από καφέ μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά κυθηραϊκά πιάτα κάτω από τη σκιά των πλατάνων.

Φιλιώ (Κάλαμος, Τ/27360-31.549). Στη μεγάλη βεράντα με τα δέντρα και τα λουλούδια θα δοκιμάσετε καλομαγειρεμένα τοπικά πιάτα από ντόπια προϊόντα, όπως τηγανόψωμο, ξινόχοντρο με μελιτζάνα, κόκορα με μακαρόνια και τοπικό κρασί.

Μανώλης (Διακόφτι, Τ/27360-33.748). Δίπλα στο κύμα σερβίρει κακαβιά, ψαροκαλτσούνι, πατατοκεφτέδες, μελιτζανοσαλάτα, σαγανάκι και αρνάκι στον ξυλόφουρνο.

Σκάνδεια (Παλαιόπολη, Τ/27360-33.700). Οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει πιάτα ημέρας αλλά και ψητά ψάρια και κρέατα στην αυλή της, ιδανικό μέρος για να πάτε με το μαγιό σας μετά την παραλία.

Πανάρετος (Ποταμός, Τ/27360-34.290). Στη γραφική πλατεία του Ποταμού θα βρείτε αυτή την κλασική ταβέρνα με τα παραδοσιακά πιάτα από ντόπιες πρώτες ύλες.

 

Καφές / Ποτό / Γλυκό / Διασκέδαση

Fossa (Χώρα, Τ/27360-31.991) Μικρό καφέ που σερβίρει χειροποίητα γλυκά σε βεράντα με θέα. Δοκιμάστε cheesecake, πορτοκαλόπιτα, λεμονόπιτα.

Αραχτοπωλείο (Αβλέμονας, Τ/ 6977-081.023). Στο κάτω λιμανάκι του Αβλέμονα μπορείτε να απολαύσετε καφέ στο πιο ήσυχο σημείο του χωριού, ενώ το βράδυ θα απολαύσετε κοκτέιλ συνοδεία latin και ethnic μουσικής.

Κούκος (Καψάλι, Τ/27360-31.983). Για ποτό με πανοραμική θέα στο Κάστρο και το πέλαγος.

Fox Anglais (Καψάλι, Τ/27360-31.922). Ενα από τα πολλά μπαρ που υπάρχουν στον πεζόδρομο πάνω στην παραλία, σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν τη διασκέδαση, αφού μένει ανοιχτό μέχρι πολύ αργά.

Παραλίες

Τα Κύθηρα διαθέτουν πολλές παραλίες για όλα τα γούστα. Επισκεφθείτε το Καλαδί με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα βότσαλα και τις σπηλιές, το Μελιδόνι με την άμμο και τα κρυστάλλινα νερά και θέα τη Χύτρα, τη Φυρή Αμμο κοντά στον Κάλαμο, που είναι πολύ μεγάλη σε έκταση παραλία με κόκκινη άμμο και πεντακάθαρα νερά, την Κομπονάδα με τα μεγάλα βότσαλα και τα βαθιά νερά, το Καλάμι που απαιτεί λίγη πεζοπορία από μονοπάτι για να καταλήξεις στο όμορφο και απομονωμένο τοπίο. Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης στον Μυλοπόταμο τον καταρράκτη της Φόνισσας, να περπατήσετε στο κατάφυτο μονοπάτι και να κάνετε βουτιά στις λιμνούλες που σχηματίζονται από τα ορμητικά νερά που πέφτουν από ψηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή