Σαμαράς υπέρ κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης

Σαμαράς υπέρ κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης χωρίς τη συμμετοχή των Αλ. Τσίπρα και Αντ. Σαμαρά, αλλά υπό άλλο πρωθυπουργό, προκρίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., στην περίπτωση που η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία ψήφισης μιας συμφωνίας απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όσο και οι στενοί του συνεργάτες που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, όπως οι Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου, κρατούν μικρό καλάθι για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εντός της ημέρας, η συνέντευξή του (Crash) επικεντρώνεται περισσότερο στο ενδεχόμενο η όποια συμφωνία –που αποτελεί και την πλέον λογική εξέλιξη– να μην ψηφιστεί από βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης και ασφαλώς πρέπει να υπάρξει άλλος κυβερνητικός συνασπισμός στη συνέχεια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και για την έξοδο από την κρίση», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, ενώ στο ερώτημα περί δικής του συμμετοχής σχολίασε: «Αν ο κ. Τσίπρας έχανε τη δεδηλωμένη, ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός… Δική μου επιδίωξη δε είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Κι αν απολεσθεί η δεδηλωμένη, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας. Σε μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ούτε εγώ θα συμμετάσχω ούτε ο κ. Τσίπρας θα θέλει να συμμετάσχει».

Οι αναφορές του κ. Σαμαρά αποκαλύπτουν και το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η Συγγρού, αυτό μιας συμφωνίας, που όμως θα απαιτήσει μια νέα κυβέρνηση για την αποδοχή και υλοποίησή της. Σε διαφορετική εκδοχή, αυτή των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τη Συγγρού, μπορούν να υπάρξουν δύο σενάρια: είτε ο κ. Τσίπρας να οδηγηθεί στις κάλπες, εν μέσω ηρωισμών, αλλά με τις τράπεζες πιθανότατα κλειστές, είτε να υιοθετήσει ο ίδιος τη συμφωνία, οπότε και θα έχει απώλειες από αριστερά, ενώ και η Ν.Δ. θα επιμείνει στην ανάδειξη των προσωπικών ευθυνών του για την επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σαμαράς έφτασε αργά χθες στη βελγική πρωτεύουσα, εν μέσω σεναρίων για την εξέλιξη της συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου σήμερα να συμμετάσχει

στη σύνοδο του ΕΛΚ. Στόχος του τέως πρωθυπουργού στις επαφές με ηγέτες της Ευρωζώνης θα είναι να ενθαρρύνει την υλοποίηση μιας συμφωνίας, που δεν θα συνιστά φοροκαταιγίδα, αλλά θα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Χθες, πάντως, η Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για την πρόταση των μέτρων των 8 δισ. (τα οποία οι «γαλάζιοι» εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν) όσο και για τη δημόσια επιχειρηματολογία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί μιας συμφωνίας που, δήθεν, έχει χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης και επιβαρύνει τους «έχοντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή