Πίσω από τα χαμόγελα των ηγετών, σκληρή στάση στη Σύνοδο

Πίσω από τα χαμόγελα των ηγετών, σκληρή στάση στη Σύνοδο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το νέο Eurogroup για την Ελλάδα έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε το Eurogroup της Πέμπτης. Αθήνα και θεσμοί επιμένουν στις προτάσεις τους, ενώ πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είπαμε όλοι ότι πρέπει να γίνει το παν για να βρεθεί μια λύση μέχρι το Σάββατο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου σημειώνοντας ότι οι αρχηγοί κρατών δεν μπροούν να μπαίνουν σε συζητήσεις με τεχνικές λεπτομέρειες, ότι το θέμα πρέπει να λυθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και τους εξειδικευμένους συνεργάτες τους και ότι ο χρόνος έχει τελειώσει.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε βαρύ κλίμα τόσο μέσα στο Eurogroup της Πέμπτης όσο και μέσα στη Σύνοδο. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ είπε ότι η μέση σύνταξη στην χώρα του ανέρχεται στα 180 ευρώ και παρόλα αυτά τηρεί τους κανόνες της Ένωσης. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός από την πλευρά του Μ. Ρούτε σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι ηγέτες θα βρεθούν ξανά σε Σύνοδο Κορυφής μόνο για να συζητήσουν «τα επόμενα βήματα». Δυσαρεστημένοι με την Ελλάδα εμφανίστηκαν και οι αρχηγοί των δύο πρώην μνημονιακών χωρών Ιρλανδία και Πορτογαλία εξαιτίας της επιμονής του κ. Τσίπρα να φέρει το θέμα της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών. Εξαίρεση στην απομόνωση της Ελλάδας αποτέλεσε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης που έθεσε το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ καλό διαφάνηκε το κλίμα ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ιταλό πρωθυπουργό. 

Οι συντάκτες της «Κ» σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μεταδίδουν από την Δευτέρα λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή