Επίθεση με θύμα έναν αστυνομικό στο Λαζαράτι

Επίθεση με θύμα έναν αστυνομικό στο Λαζαράτι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Ενας άνδρας των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας βρήκε τον θάνατο και ένας συνάδελφός του τραυματίσθηκε βαριά, τη νύχτα της Τρίτης, στο χωριό Λαζαράτι της νότιας Αλβανίας, το οποίο έχει τη φήμη του «χασισοβολώνα» των Βαλκανίων.

Παρότι τα αίτια του περιστατικού δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες το απόγευμα, η επίθεση εναντίον των αστυνομικών εικάζεται ότι σχετίζεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Αλβανία την Κυριακή και ανακοινώθηκαν στο ανυπότακτο Λαζαράτι το βράδυ της Τρίτης.

Η επέτειος της «πτώσης»

Το χωριό ψηφίζει μαζικά υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος, ενώ η αστυνομία, η οποία διατηρεί ισχυρή παρουσία, μετά την πολεμική επιχείρηση των αρχών πέρυσι τον Ιούνιο για την πάταξη της καλλιέργειας και διακίνησης κάνναβης, είχε ζητήσει ενισχύσεις, καθώς η χθεσινή ημέρα σηματοδοτούσε την πρώτη επέτειο από την «πτώση» της αυτοκρατορίας της κάνναβης.

Σε ρεπορτάζ τους από τις αρχές Ιουνίου, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο των Τιράνων, Top Channel, και η δημοφιλής σατιρική και αποκαλυπτική εκπομπή «Fiks Fare» είχαν αποκαλύψει ότι η καλλιέργεια κάνναβης συνεχίζεται κανονικά -παρότι κατά τι μειωμένη- στην περιοχή του Λαζαράτι.

Οι κάτοικοι στην περιοχή αυτή αλλά και οι ντόπιοι από τα γύρω χωριά, λίγα χιλιόμετρα νότια από το Αργυρόκαστρο, αρνούνται έτσι πεισματικά να υποταχθούν στις κυβερνητικές επιταγές, συνεχίζοντας την καλλιέργεια «φούντας».

Η μεγάλη ανεργία που πλήττει τη χώρα, αλλά και τα μυθώδη ποσά, τα οποία απέκτησαν οι λίγοι «βαρόνοι» της κάνναβης στην περιοχή, εξασφαλίζουν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων παραμένει πρόθυμη να συνεχίσει την καλλιέργεια, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία και τη δυσκολία διακίνησης του συγκεκριμένου προϊόντος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αλβανικού δικτύου, η αστυνομία διατηρεί μπλόκα σε κάθε δρόμο περιμετρικά του χωριού, ελέγχοντας εξονυχιστικά κάθε όχημα. Η κάμερα της εκπομπής έδειξε ότι τα περισσότερα σπίτια του Λαζαράτι διατηρούν αποθηκευμένες ποσότητες αποξηραμένης κάνναβης από την περυσινή σοδειά, την οποία προσπαθούν να προωθήσουν προς το Αργυρόκαστρο και τις «διψασμένες» αγορές της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Οι τιμές του παραγωγού παραμένουν χαμηλές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τους κατοίκους να ζητούν 200 ευρώ για κάθε κιλό κάνναβης καλής ποιότητας, η οποία πωλείται χονδρική στην Αθήνα έναντι 1.500 ευρώ και στον «δρόμο» για 5.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της αλβανικής αστυνομίας, Αρτάν Ντίντι, είχε προειδοποιήσει στις αρχές του μήνα τους κατοίκους ότι οι δυνάμεις του θα πραγματοποιούσαν νέες επιχειρήσεις, με στόχο την οριστική πάταξη του εμπορίου, η οποία πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας και τις ελπίδες της για ένταξη στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή