Bloomberg: Αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία παίρνει 3,35 δισ. ευρώ από το SMP

Bloomberg: Αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία παίρνει 3,35 δισ. ευρώ από το SMP

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό ύψους έως 3,35 δις. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Market Program, SMP) μπορεί να επιστραφεί στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, εφόσον η χώρα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την επιστροφή μέρους των κερδών αυτών , εάν η Ελλάδα επιτύχει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τρεις αξιωματούχους. Τα κέρδη από το SMP μπορεί να διατεθούν γρήγορα, επειδή οι υπουργοί δεν χρειάζονται την έγκριση των κοινοβουλίων τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Τα κέρδη αυτά μεταφέρονται από τις χώρες σε έναν λογαριασμό στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – το ταμείο διασώσεων της Ευρωζώνης -, το οποίο μπορεί να τα διαθέσει στην Ελλάδα μόλις το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, έχουν επιφυλάξεις αν αυτή θα ήταν σωστή στρατηγική, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Το ποσό από κέρδη του SMP στο 2014, το οποίο μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα εάν ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέρχεται σε 1,85 δις. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες επιπλέον 1,5 δις. ευρώ από κέρδη στο 2015, τα οποία επίσης μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα, εάν το Eurogroup θελήσει να τα αποδεσμεύσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στην Ελλάδα έχουν επιστραφεί τον Ιούλιο του 2013 κέρδη 1,5 δις. ευρώ από το SMP, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ESM.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή