Ιθαγένεια: καταψήφισαν οι Αν. Ελληνες

Ιθαγένεια: καταψήφισαν οι Αν. Ελληνες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την ψήφο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που υπερκαλύφθηκε, όμως, από τη στήριξη που έδωσαν το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 267 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 172 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, «Ποτάμι», ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Ζουράρις που επέλεξε ξαφνικά άλλη θέση από την κεντρική των ΑΝΕΛ), κατά 91 βουλευτές από τη Ν.Δ., τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Π. Καμμένου, ενώ το ΚΚΕ επέλεξε να μην πάρει θέση, με τους τέσσερις παριστάμενους εκπροσώπους του να δηλώνουν «παρών».

Η παραδοξότητα να περάσει ένα νομοσχέδιο χάρις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν άλλωστε που προκάλεσε το αίτημα της Ν.Δ. να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Aδωνις Γεωργιάδης, αφού τόνισε πως τα άρθρα 1 και 10 αποτελούν τα βασικά σημεία διαφωνίας του κόμματός (αφορούν τον τρόπο χορήγησης της ιθαγένειας), ανακοίνωσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επισημαίνοντας ότι «ή το νομοσχέδιο θα περάσει με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ή δεν θα περάσει». «Δεν μπορεί ο κ. Καμμένος να κρύβεται πίσω από τα άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα επικαλέστηκε και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος έθεσε και επισήμως ζήτημα δεδηλωμένης, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, που επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής. Ο δε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, αφού τόνισε ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν βασίζεται σε «ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας», θέλησε να διασκεδάσει την πρώτη καταγραφή διάσπασης του κυβερνητικού συνασπισμού υποστηρίζοντας γενικώς ότι τα νομοσχέδια ψηφίζονται και γίνονται νόμοι από την πλειοψηφία των βουλευτών και δεν είναι αναγκαίο αυτή να διαμορφώνεται κάθε φορά από τους εκπροσωπούντες τα κόμματα της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, τέλος, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης υποστήριξε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τον πυρήνα του νομοσχεδίου, καθώς αποδίδει την ιθαγένεια σε ανήλικα -από το έκτο έτος ηλικίας- παιδιά μεταναστών πρώτης γενιάς και υποστήριξε ότι πρόκειται για σπουδή που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, με πρώτη την «γκετοποίηση απαίδευτων και αμαθών ανθρώπων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή