Ραγδαίες εξελίξεις «βλέπει» η Ν.Δ.

Ραγδαίες εξελίξεις «βλέπει» η Ν.Δ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ κλίμα για την Ελλάδα και έντονη καχυποψία για την ελληνική κυβέρνηση συνάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η αναφορά της κ. Αγκελα Μέρκελ, όπως τη μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, ότι «η Γερμανία θέλει λύση, αλλά δεν θα εκβιαστεί από την Ελλάδα», είναι ενδεικτική του κλίματος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε, μαζί με την επίσημη ατζέντα του μεταναστευτικού, στο τραπέζι των κεντροδεξιών της Ευρώπης.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να διεμήνυσε προς τους συνομιλητές του την ανάγκη να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, «παρά τα κραυγαλέα λάθη της σημερινής κυβέρνησης». Οπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, εξερχόμενος του ΕΛΚ, «διεμήνυσα στους πρωθυπουργούς και ηγέτες του ΕΛΚ πως το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο, πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει τη χώρα αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και του ευρώ, πως ανεξάρτητα από τα κραυγαλέα λάθη της σημερινής κυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων, γιατί οι Ελληνες έχουμε πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα».

Ο κ. Σαμαράς τόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όσο και στη δήλωσή του εμφανίστηκε αρνητικός σε μέτρα που εντείνουν το φορολογικό βάρος πολιτών και επιχειρήσεων, προκρίνοντας «να περιοριστούν οι δαπάνες του σπάταλου κράτους… μόνο έτσι μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση, με ανάπτυξη». Δεν είναι ίσως τυχαία και η αντίστοιχου κλίματος δήλωση του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, ενός εκ των ηγετών με τους οποίους ο κ. Τσίπρας είχε σύντομα τετ α τετ.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «αν και πριν από έξι μήνες φτάσαμε πολύ κοντά να βγούμε οριστικά από την κρίση, τώρα έχουμε ξαναβρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση», ωστόσο προσέθεσε πως «δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η χώρα μας και το μέλλον των παιδιών μας». Προς τούτο, δε, ζήτησε ομοψυχία καθώς «οι Ελληνες, ενωμένοι, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία».

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, όπως αποκαλύφθηκε και από την επιλογή του να εξειδικεύσει τη «μεγάλη συνεννόηση» με τη μορφή μιας μεταβατικής κυβέρνησης με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. υπό άλλο πρωθυπουργό, εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δηλώνουν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη και γι’ αυτό των εκλογών, που πάντως θεωρούν ότι θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την ελληνική οικονομία. Η εικόνα, δε, από τις διαπραγματεύσεις, των οποίων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προσωπικά ηγείται, μοιάζουν να ενισχύουν την εκτίμηση της Συγγρού ότι η δικομματική των κ. Τσίπρα και Καμμένου θα δοκιμαστεί έντονα.

Χθες, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με ένταση στον κ. Σαμαρά, μετά την πρότασή του για μια κυβέρνηση στο πρότυπο αυτής του Λουκά Παπαδήμου. «Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν σκληρή μάχη, ο κ. Σαμαράς εκφράζει τους μύχιους πόθους του, ζητεί κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό προκειμένου να υπογράψει και να εφαρμόσει ό,τι ζητούν οι δανειστές», σημείωσε η Κουμουνδούρου, με τη Ν.Δ. να απαντά δηκτικά: «Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τελικά ο ίδιος πρόταση μνημονιακών μέτρων 8 δισ. ευρώ! Εάν το αποτέλεσμα αυτό ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται να μοιραστεί τη “δόξα” με κανέναν άλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή