ΗΠΑ: Επικυρώθηκε το Obamacare από το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Επικυρώθηκε το Obamacare από το Ανώτατο Δικαστήριο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την Πέμπτη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία επικύρωσε τη μεταρρύθμισή του για το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης του 2010 και υποστήριξε ότι ο νόμος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και δε μπορεί πλέον να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

«Σήμερα, έπειτα από 50 ψηφοφορίες στο Κογκρέσο με στόχο την κατάργηση ή την αποδυνάμωση αυτού του νόμου, έπειτα από μία αμφιλεγόμενη προεδρική εκλογική αναμέτρηση με κεντρικό ζήτημα τη διατήρηση ή την ακύρωση του νόμου, έπειτα από μια σειρά διαδικασιών ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο νόμος θα παραμείνει σε ισχύ» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία που εκφώνησε στο Λευκό Οίκο.

«Αυτός ο νόμος λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και προέτρεψε τους αντιπάλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να σταματήσουν να επιτίθενται εναντίον του Obamacare για πολιτικούς λόγους.

«Εμείς δεν πρέπει να ακυρώσουμε αυτό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Αμερικής και η μεγαλύτερή μου ελπίδα είναι αντί να ξεκινάμε εκ νέου μάχες που έχουν ήδη αποφασιστεί επανειλημμένα, θα μπορέσω να εργαστώ από κοινού με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς με στόχο να πάμε μπροστά» προσέθεσε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τα αριθμητικά στοιχεία που καταδεικνύουν την επιτυχία της μεταρρύθμισής του, η οποία υιοθετήθηκε το 2010 όμως εφαρμόστηκε πλήρως το 2014: 16 εκατομμύρια Αμερικανοί, που σε άλλες εποχές θα ήταν ανασφάλιστοι, καλύπτονται από το νόμο, ήτοι το ένα τρίτο των ανασφάλιστων πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αποφασίσαμε να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο όπου, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομίας, οι Αμερικανοί είναι ελεύθεροι να αλλάξουν επάγγελμα, να δημιουργήσουν μία επιχείρηση, να εξερευνήσουν νέες ιδέες, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς φόβο» τόνισε ο ίδιος.

Ο νόμος επιτρέπει στους πολίτες που δε διαθέτουν υγειονομική κάλυψη από τον εργοδότη τους και στους ελεύθερους επαγγελματίες να εγγραφούν σε μία υγειονομική ασφάλιση, που επιχορηγείται από ομοσπονδιακά επιδόματα.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επικύρωσαν για δεύτερη φορά τη μεταρρύθμιση, επί μιας τεχνικής παραμέτρου, που ενείχε ωστόσο τον κίνδυνο να στερήσει από εκατομμύρια Αμερικανούς το δικαίωμα να λάβουν αυτά τα πολύτιμα ομοσπονδιακά επιδόματα που τους επιτρέπουν να πληρώσουν ένα μέρος της υγειονομικής τους ασφάλισης, που πολλές φορές ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες δολάρια το μήνα.

Μια αντίθετη απόφαση θα προκαλούσε το χάος στις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή