Tρύπα 1,7 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του 2015

Tρύπα 1,7 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα το πρώτο πεντάμηνο του 2015

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χειρότερη κατάσταση από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια βρίσκεται η ελληνική οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι πλεονασματικό, αλλά είναι ταυτόχρονα και πλασματικό. Η «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα ξεπέρασε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του -πλην μισθών και συντάξεων- με τις δαπάνες να είναι κατά 2,6 δισ. ευρώ λιγότερες από ό,τι προβλεπόταν.

Αν η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει να παγώσει όλες τις πληρωμές για να διασφαλίσει επαρκή ταμειακή ρευστότητα ώστε να καταβάλει εγκαίρως μισθούς και συντάξεις, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν ελλειμματικό κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ που εμφάνισε στο πεντάμηνο. Πλέον, όμως, τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν στερεύσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν επαρκούν ούτε για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος Ιουνίου, εκτός κι αν συνδράμουν με τα διαθέσιμά τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015:

1. Εσοδα: Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 1,74 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Στους άμεσους φόρους η «τρύπα» ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στους έμμεσους φόρους διαμορφώθηκε στα 507 εκατ. ευρώ. Για τους μεν άμεσους φόρους το πρόβλημα εστιάζεται στη μη είσπραξη ούτε ενός ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Για τους δε έμμεσους φόρους, η πτώση της κατανάλωσης λόγω της συγκράτησης των πολιτών εξαιτίας της αβεβαιότητας «χτύπησε» στα έσοδα από τον ΦΠΑ που εμφανίστηκαν κατά 369 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα.

2. Δαπάνες: Συνολικά οι δαπάνες είναι κατά 2,6 δισ. ευρώ μειωμένες σε σύγκριση με τον στόχο. Η στάση πληρωμών του Δημοσίου αναδεικνύεται από τα εξής:

• Οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων στο πεντάμηνο ανήλθαν στα 132 εκατ. ευρώ ή στο 11,4% της ετήσιας πίστωσής τους.

• Οι δαπάνες για κοινωνική προστασία έφθασαν στα 253 εκατ. ευρώ που αποτελούν μόλις το 17,5% του συνόλου της ετήσιας επιχορήγησης.

• Οι επιχορηγήσεις των φορέων του Δημοσίου ήταν στο πεντάμηνο στα 314 εκατ. ευρώ ή στο 23,3% της ετήσιας πίστωσης.

• Οι καταναλωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ ή στο 17,1% της ετήσιας επιχορήγησης.

3. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): Οι δαπάνες του έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 689 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 971 εκατ. ευρώ αντί στόχου 1,66 δισ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρατήσει τις εν λόγω δαπάνες για να διατηρήσει εντός στόχων τον προϋπολογισμό και να διασφαλίσει μεγαλύτερα επίπεδα ρευστότητας. Επιβοηθητικά έχουν λειτουργήσει τα έσοδα του ΠΔΕ, τα οποία ήταν 417 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο.

4. Ρευστότητα: Συνολικά, οι πράξεις βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους φορείς του Δημοσίου ανήλθαν στο πεντάμηνο στα 209,1 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος για ολόκληρο το έτος ήταν 80 δισ. ευρώ. Η εκτόξευση των repos αποδίδεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ανανεώνει τις πράξεις δανεισμού κάθε λίγες ημέρες ώστε να διασφαλίζει τη ρευστότητα τόσο του Δημοσίου, όσο και των φορέων του που την παρέχουν. Ωστόσο, ο όγκος των πράξεων είναι ενδεικτικός του προβλήματος στα κρατικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή