Με χρήματα από το Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ η πληρωμή των συντάξεων

Με χρήματα από το Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ η πληρωμή των συντάξεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σαράντα κύματα πέρασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να βρει τα υπολειπόμενα 150 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν έως αργά χθες το μεσημέρι και να πληρωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ σε πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχους. Και ενώ αρχικά η λύση φάνηκε πως δόθηκε με μια υπουργική απόφαση που υποχρέωνε το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) να προχωρήσει σε αναγκαστικό δανεισμό του ΙΚΑ, τελικά η άρνηση της Alpha Bank, στην οποία ήταν κατατεθειμένο το ποσό, να το εκταμιεύσει χωρίς έγκριση του ΕΤΑΤ, οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην εξεύρεση άλλης λύσης.

Τελικά, τα χρήματα δόθηκαν από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με σημαντική καθυστέρηση.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν τα χρήματα να είναι διαθέσιμα μέσω των ATM των τραπεζών από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τη Δευτέρα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους από τα γκισέ των τραπεζών. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, η διοίκηση του Ταμείου αλλά και η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι τα χρήματα θα βρίσκονται στην ώρα τους στις τράπεζες.

Το μίνι θρίλερ για την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού ξεκίνησε από τις 25 Ιουνίου, όταν με σχετικό αίτημα προς το υπουργείο η διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση για την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, στις 29 Ιουνίου. Πριν από την έκδοση της χθεσινής υπουργικής απόφασης είχε γίνει προσπάθεια και είχαν ασκηθεί πιέσεις ώστε να συγκληθεί εκτάκτως χθες το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΤ και να λάβει απόφαση για τη μεταφορά των χρημάτων στο ΙΚΑ. Ωστόσο, δεν υπήρξε απαρτία και η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε. Εγινε μια τελευταία προσπάθεια να ληφθεί απόφαση «διά περιφοράς» (δηλαδή μέσω τηλεφώνου) πριν από το μεσημέρι, ούτε όμως αυτό κατέστη δυνατό.

Ετσι, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης εξέδωσαν την απόφαση με ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγκαστική εκταμίευση και η άμεση μεταφορά από το ΕΤΑΤ 150 εκατ. ευρώ ως ολιγοήμερο δάνειο προς το ΙΚΑ. Η επίμαχη, μάλιστα, απόφαση έδινε εντολή, «λόγω του κατεπείγοντος», στα αρμόδια όργανα του ΕΤΑΤ να έχουν μεταφέρει το ποσό σε λογαριασμό του ΙΚΑ μέχρι χθες το μεσημέρι στις 13.00. Βέβαια, η νομική υπηρεσία της Alpha Bank στην οποία είναι τοποθετημένα τα 350 εκατ. ευρώ των διαθεσίμων του ΕΤΑΤ, θεώρησε ότι χωρίς την απόφαση του Δ.Σ. του ταμείου δεν μπορούν να δοθούν τα χρήματα.

Σύμφωνα πάντως με τους αρμόδιους υπουργούς, η απόφασή τους βασίστηκε στην ανάγκη για έγκαιρη καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ στην προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα στις 29 Ιουνίου, ενώ υποστηρίζουν πως ο κύριος όγκος των εισπράξεων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί στις 29 και 30 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα δοθούν στις 2 Ιουλίου και σύμφωνα με τις διοικήσεις τους δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει και η παράταση που δόθηκε στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως και τις 31 Ιουλίου. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει χρέη πάνω από 5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 250.000 οφειλέτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή