Επιχειρήσεις: Προτιμότερη μια κακή συμφωνία από τη ρήξη

Επιχειρήσεις: Προτιμότερη μια κακή συμφωνία από τη ρήξη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση είναι η απάντηση της πλειονότητας του επιχειρηματικού κόσμου στο δίλημμα «ύφεση μέσω μιας επώδυνης συμφωνίας ή ρήξη και καταστροφή». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δεν λείπει ο έντονος προβληματισμός των επιχειρηματιών για τις συνέπειες μιας συμφωνίας με υφεσιακό χαρακτήρα.

«Στηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία», τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θεόδωρος Φέσσας από το βήμα του συνεδρίου «Η επανεκκίνηση της Ελληνικής Βιομηχανίας. Οι παράμετροι της παραγωγικής ανασυγκρότησης», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως ο κ. Φέσσας εξέφρασε την ανησυχία του για την προκρούστεια διαπραγματευτική πρακτική κυβέρνησης και εταίρων, με θύμα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μας, τονίζοντας ότι «η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων δεν φορολογεί τον πλούτο, αλλά ουσιαστικά την εργασία, καθώς αποθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι για την επιτάχυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας «απαιτείται μια νέα, σύγχρονη λογική για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στο ΕΣΠΑ». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου: «Είναι φανερό ότι η συμφωνία με τους εταίρους μας είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία. Μάλιστα, σε πρόσφατη παρέμβασή μας υποστηρίξαμε ότι έστω και μια κακή συμφωνία είναι προτιμότερη από το χάος». Υποστήριξε, ωστόσο, λίγο αργότερα ότι «τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι απλώς υφεσιακά, αλλά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ακόμη και επικίνδυνα για το μέλλον της χώρας».

Λουκέτα έτσι κι αλλιώς προβλέπει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Τα προτεινόμενα μέτρα πολύ φοβάμαι ότι θα αυξήσουν τα λουκέτα στην αγορά. Ομως, μία οριστική ρήξη θα βάλει λουκέτο σε όλη την ελληνική αγορά. Εάν με ρωτήσετε, λοιπόν, ως μικρομεσαίος της αγοράς, τι προτιμώ μεταξύ μιας πικρής και επώδυνης συμφωνίας και μιας καταστροφικής ρήξης, ξεκάθαρα επιλέγω μια συμφωνία παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με αναπτυξιακό όραμα», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) από την πλευρά της με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό τού ζητεί να μην υποχωρήσει στο αίτημα των δανειστών για υπαγωγή των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή