Προς το συμφέρον όλων μια βιώσιμη λύση, λένε οι ΗΠΑ

Προς το συμφέρον όλων μια βιώσιμη λύση, λένε οι ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Ελλάδα «να εργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους για τον σχεδιασμό μιας τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών ελέγχων, όπως χρειασθεί». Αυτό έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Τζακ Λιου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα. Σε αυτές τις επικοινωνίες, οι Αμερικανοί επέμειναν ότι είναι προς το συμφέρον όλων, της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας, «να βρουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της μια βιώσιμη λύση που να βάζει την Ελλάδα σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψης εντός της Ευρωζώνης».

Το αυτό, εξάλλου, τόνισε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σε χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «έχει κρίσιμη σημασία να κάνουν κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν σε έναν δρόμο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης». Είναι η πρώτη άμεση παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα για το ζήτημα της Ελλάδας εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς είχε αναθέσει τον χειρισμό του στον υπουργό του των Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιου τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ενόψει του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις 5 Ιουλίου».

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υιοθετήσει η Ελλάδα δύσκολα μέτρα για να φτάσει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου έχει συνομιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είναι σε στενή επαφή με τους ομολόγους τους στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών και με στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, έκτακτη τηλεδιάσκεψη είχαν χθες για το θέμα της Ελλάδας οι εκπρόσωποι του G7 ― των επτά μεγαλύτερων οικονομιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή