ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Συζήτηση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα.

Στις τηλεφωνικές του επαφές, ο κ. Λιου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας να βρουν η Ελλάδα και οι πιστωτές της μία βιώσιμη λύση που να βάζει την Ελλάδα σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψης εντός της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπυργείου, ο κ. Λιου σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για μία λύση, συμπεριλαμβανομένης μίας συζήτησης για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, σε συνέχεια του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις 5 Ιουλίου».

Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετήσει η Ελλάδα δύσκολα μέτρα για να φτάσει σε ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της. Σημείωσε επίσης τη σημασία να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα ενόψει δημοψηφίσματος», και προσφέρθηκε να παραμείνει σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αξιωματούχοι του υπουργείου είναι σε τακτική επικοινωνία με ομολόγους τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ αντίστοιχες επικοινωνίες υπάρχουν μεταξύ του ίδιου του υπουργού Τζακ Λιου και άλλων στελεχών με ανώτερους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων αρκετών εβδομάδων.

Ο κ. Λιου έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είπε ο εκπρόσωπος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «προέτρεψε την Ελλάδα να εργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους κατά το σχεδιασμό μίας τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών ελέγχων, όπως χρειασθεί». Αξιωματούχοι του υπουργείου βρίσκονταν επίσης σε επαφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ