Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Β. Θάνου

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Β. Θάνου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, είναι η νέα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η κ. Θάνου επελέγη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο έκανε δεκτή σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου. Η προαγωγή της κ. Θάνου, η οποία ήταν τέταρτη στην επετηρίδα, έγινε πριν από την τυπική λήξη (σ.σ.: σήμερα) της θητείας του απερχόμενου προέδρου του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κουτρουμάνου, λόγω του δημοψηφίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι θητείες των προέδρων των άλλων δύο ανώτατων δικαστηρίων, του προέδρου του ΣτΕ κ. Σωτήρη Ρίζου και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νίκου Αγγελάρα. Ωστόσο, οι διάδοχοί τους αναμένεται να επιλεγούν προσεχώς. Ως προς την άμεση αναπλήρωση του απερχόμενου προέδρου κ. Αθανασίου Κουτρουμάνου, αυτή αποδίδεται στο δημοψήφισμα, με δεδομένο ότι το Α΄ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων. Παράλληλα, η κ. Θάνου θα είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς θα είναι η αρχαιότερη εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, δεδομένου ότι οι άλλοι δύο δεν έχουν επιλεγεί ακόμα.

Η επιλογή της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου προκάλεσε ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση της διαδικασίας «ευελπιστώντας ότι με την επιλογή της τέταρτης κατά σειρά αρχαιότητας στην επετηρίδα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου θα κάμψει το φρόνημα των δικαστών». Ο κ. Αθανασίου επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε μεταμεσονύκτια, καθώς και ότι έγινε παράκαμψη της επετηρίδας, η οποία οφείλεται στο ότι η κ. Θάνου «εδώ και ένα έτος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις επιλογές της κυβέρνησης».

Διά ανακοίνωσης, στην οποία επισημαίνει ότι η αρχαιότητα δεν είναι το απόλυτο κριτήριο για την επιλογή, εξού και αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, αιτιολογεί την επιλογή της κ. Θάνου και επισημαίνει ότι «δεν είχε τέταρτη αλλά δεύτερη σειρά μεταξύ των εκλογίμων που θα μπορούσαν να έχουν λόγω ηλικίας θητεία άνω του έτους». «Μεταξύ ανώτατων δικαστών με υπέρ τριακονταετή ευδόκιμη θητεία, δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά αρχαιότητας. Η κρίση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όλοι οι υποψήφιοι ήταν λαμπροί δικαστές που κοσμούν την ελληνική Δικαιοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή