Υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC-» ο οίκος Standard & Poor’s

Υποβάθμισε την Ελλάδα σε «CCC-» ο οίκος Standard & Poor’s

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία κλίμακα προχώρησε χθες ο οίκος Standard & Poor’s (S&P), ο οποίος θεωρεί ότι η πιθανότητα ενός Grexit είναι 50%. Προειδοποίησε, δε, ότι θα θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default, SD) μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Παράλληλα, η Moody’s σε δική της έκθεση ανέφερε χθες ότι οι τελευταίες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την επίλυση της ελληνικής κρίσης και προκαλούν επιπλέον ζημία στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Χθες, η S&P προχώρησε σε μία εκτός προγραμματισμού της κίνηση, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «CCC-» από «CCC» και χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές της οικονομίας (outlook) ως αρνητικές. Κάτι το οποίο οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default, SD) μέσα στους επόμενους έξι μήνες σε περίπτωση που υπάρξει μια «επώδυνη ανταλλαγή χρέους» (distressed exchange) ή μία αθέτηση πληρωμής του ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των εντόκων γραμματίων.

Μάλιστα, η S&P υποστήριξε πως «χωρίς μια αναπάντεχη αλλαγή στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία στο εμπορικό χρέος τους επόμενους έξι μήνες». Και εκτίμησε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρόταση των δανειστών αποτελεί μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα, αντί της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τις πληρωμές χρέους και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Πέραν αυτών, η S&P προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βιώσει φέτος ύφεση 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,5%.

Επίσης, ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα εξέλθει της Ευρωζώνης, τότε θα χάσει μόνιμα την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «που κατά τη γνώμη μας θα δημιουργήσει σοβαρό έλλειμμα σε συνάλλαγμα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πιθανότατα οδηγώντας σε διανομή σε βασικές εισαγωγές όπως τα καύσιμα».

Από την πλευρά της, η Moody’s ανέφερε σε έκθεσή της για την Ελλάδα ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στην οικονομία. Μάλιστα, εκτίμησε πως αν από το δημοψήφισμα προκύψει «Οχι» ως απάντηση, τότε οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ αυξάνονται «πιθανότατα σημαντικά». Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι «Ναι», τότε θεωρεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση και πιθανότατα να προκηρυχθούν εκλογές, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή