Το ταμείο του Δημοσίου είναι μείον από παύση πληρωμών φόρων

Το ταμείο του Δημοσίου είναι μείον από παύση πληρωμών φόρων

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθολική στάση πληρωμών χαρακτηρίζει την πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, που «πάγωσαν» κάθε στοιχείο οικονομικής δραστηριότητας, με άγνωστες συνέπειες για τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση που βιώνουν τα δημόσια ταμεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ιδιωτικός τομέας, οι λιανικές πωλήσεις και ο τουρισμός είναι πρωτόγνωρη, καθώς οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν επί της ουσίας συναλλαγές, ενώ ο φόβος για πιστωτική ασφυξία τις επόμενες μέρες λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμα και σε αυτούς που έχουν λίγα χρήματα να προχωρήσουν σε αγορές είτε στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους, καθώς δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Ενδεικτικό είναι ότι χθες δεν κατατέθηκαν συντάξεις σε πολύ μεγάλα Ταμεία, ενώ αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ενημέρωσαν τους υπαλλήλους τους ότι δεν θα καταβληθεί ο μηνιαίος μισθός, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζουν το πότε.

Συγκεκριμένα, δεν πιστώθηκαν χθες οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ μηνός Ιουλίου προκειμένου να μπορούν να τις εκταμιεύσουν σήμερα (τα 60 ευρώ που μπορούν), καθώς και οι συντάξεις του ΤΑΠ ΔΕΗ. Επίσης, προβλήματα προέκυψαν με την καταβολή του ΕΚΑΣ στους νέους δικαιούχους του ΙΚΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στα τέλη του επόμενου μήνα. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή έχει σταματήσει η οποιαδήποτε πληρωμή φόρων από τους υπόχρεους. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου αναφέρουν ότι η τελευταία ελπίδα για την καταβολή των μισθών στα τέλη Ιουνίου ήταν ο ΦΠΑ. Ηδη λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι έλαβαν εντολές από τους πελάτες τους, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, να μην καταβληθεί ο οφειλόμενος ΦΠΑ στα τέλη του μήνα καθώς και να μην υποβληθεί η φορολογική τους δήλωση. Και αυτό διότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν τον φόρο μία μέρα μετά την υποβολή της δήλωσης. Ολες αυτές οι εξελίξεις βυθίζουν περισσότερο την ελληνική οικονομία διευρύνοντας τα ελλείμματα του κράτους και παγώνοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε πληρωμή προς πάσα κατεύθυνση.

Είναι προφανές ότι οι φορολογικές δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων δεν πρόκειται να υποβληθούν στις νέες ημερομηνίες που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών (15 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις και 27 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα), εκτός και αν αναστραφεί η κατάσταση των ημερών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εισπραχθούν έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Ιουλίου, που είναι η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή του ΦΠΑ, οδηγεί σε αδυναμία να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Οδηγία για τη ρύθμιση

Στο μεταξύ, χθες, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α65/28.6.2015) «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρέχονται οδηγίες για τις περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής των φόρων. Οπως τονίζεται, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν θα «βγουν» από τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν τη δόση του Ιουνίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1. Για υποχρεώσεις καταβολής βεβαιωμένων ή και ρυθμισμένων οφειλών που καθίστανται απαιτητές σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δύνανται να πραγματοποιούνται πληρωμές ηλεκτρονικά μέσω web/internet banking, phone banking, μέσω αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ), με καταβολή μετρητών στα ΕΛΤΑ ή εναλλακτικά με καταβολή μετρητών (χωρίς όριο) ή με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.λπ.) στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με τους ανωτέρω τρόπους όσο χρόνο διαρκεί η τραπεζική αργία, δεν θα οφείλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής και δεν θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες.

2. Η υποβολή όλων των δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και προθεσμίες. Για την καταβολή οφειλών που προκύπτουν από αυτές ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω.

3. Οσον αφορά τα τελωνεία, τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεπώς οι συναλλασσόμενοι δύνανται να πληρώνουν τις τελωνειακές οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω web-Banking. Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές οδηγίες στη Διαδικτυακή Πύλη της Τελωνειακής Υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www. icisnet.gr. Σημειώνεται ότι εναλλακτικά, όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική πληρωμή, για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, οι πληρωμές δύνανται να πραγματοποιούνται τόσο με μετρητά, χωρίς περιορισμό στο ποσό, όσο και με επιταγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή