Διετή συμφωνία με τον ESM προτείνει η Αθήνα

Διετή συμφωνία με τον ESM προτείνει η Αθήνα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση Γιουνκέρ για συμφωνία την ύστατη ώρα.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα "θα διεκδικήσει μέχρι τέλους βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ" και "αυτό θα είναι το μήνυμα του ΟΧΙ σε μία κακή συμφωνία, στο δημοψήφισμα της Κυριακής".

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι "η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει απο την πρώτη στιγμή πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης".

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και τον Γ.Δ. του ESM Κλάους Ρέγκλινκ, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση και να αποφευχθεί, έστω και τη δωδεκάτη ώρα, το δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική κυβέρνηση – μετά από τη δραματική επιδείνωση του κοινωνικού και οικονομικού κλίματος από την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος – προσανατολιζόταν να αποδεχθεί την πρόταση απεμπλοκής που κατέθεσε χθες ο κ. Ζ.Κ.Γιούνκερ. Η πίεση που έχει διαμoρφωθεί και οι συνθήκες ασφυξίας στην αγορά από το κλείσιμο των τραπεζών, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που διαμορφώνει η εκπνοή του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα, αλλά και οι πιέσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που εσωτερικά για την ώρα κρατούν αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, οδηγούν στην αλλαγή θέσης.

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονταν, θα επιδιωκόταν η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, απόψε, πριν δηλαδή και την τυπική λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος και θα συνεδρίαζε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποκατασταθεί η ροή του ELA προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα που, σε διαφορετική περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατάρρευση. Πληροφορίες της «Κ» ήθελαν, μάλιστα, τον κ. Γ. Στουρνάρα να κατευθύνεται προς τη Φρανκφούρτη, όπου και η έδρα της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στην πρόταση του κ. Γιουνκέρ προβλέπεται ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποστείλει επιστολή πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης στους κ. Γιουνκέρ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και Ολάντ με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, όπως δημοσιεύτηκε την Κυριακή, αλλά και να συμφωνήσει ότι με αυτά τα δεδομένα θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή