Βουδαπέστη: Νεανική και μοδάτη

Βουδαπέστη: Νεανική και μοδάτη

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σχεδιάστρια μόδας Sandra Sandor μοιράζεται μαζί μας τα αγαπημένα της στέκια στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς η Βουδαπέστη είναι η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τα αρ νουβό κτίρια, τα τρυφερά φωτογραφικά ενσταντανέ των νεαρών ζευγαριών με θέα τον Δούναβη, τα ιαματικά λουτρά και το γκούλας. Ομως η λέξη που πιάνει όσο καμία το σφυγμό της πόλης είναι η εξής: μεταμόρφωση. Τα τελευταία χρόνια η Βουδαπέστη εξελίσσεται σε ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη της Ευρώπης, όπου όλο και περισσότεροι μικροί ανεξάρτητοι χώροι κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους με φόντο ένα άκρως ενδιαφέρον γαστρονομικό σκηνικό, που επίσης παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι το Κάστρο της Βούδας, όπου μεγάλωσα και αποφάσισα πρόσφατα να επιστρέψω. Μου αρέσει να χάνομαι στα μεσαιωνικά καλντερίμια με τα μπαρόκ κτίσματα και τις γοτθικές αψίδες, όταν καταφέρνω να ξυπνήσω νωρίς το πρωί, προτού αρχίσουν να καταφθάνουν οι ορδές των τουριστών – το ιδανικό μέρος για να αδειάσει το μυαλό μου και να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη.

Στο δρόμο για τη δουλειά, παίρνω τον πρωινό μου καφέ από το μικροσκοπικό My Little Melbourne. Τα εξαιρετικά του χαρμάνια εγγυώνται απολαυστικές γουλιές από την πρώτη έως την τελευταία.

Ενας ωραίος περίπατος είναι η διαδρομή γύρω από τη Σιταντέλα, στο λόφο του Γκέλερτ. Πηγαίνω συνήθως για βόλτα με τη σκυλίτσα μου την Τζίνι, ένα παιχνιδιάρικο Μπέντλιγκτον Τεριέ που λατρεύει -όπως κι εγώ- τη θέα από εκεί πάνω. Αν πάλι νιώσω ότι έχω ανάγκη από μερικές τονωτικές… ενέσεις πολιτισμού, οι επιλογές μου είναι δύο: το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ludwig και το Kunsthalle Budapest. Τόσο οι μόνιμες όσο και οι περιοδικές εκθέσεις τους είναι εξαιρετικές.

Οταν στις εξόδους με φίλους αναλαμβάνω την επιλογή εστιατορίου, κλείνω σχεδόν πάντα τραπέζι στο Zona, όπου παραγγέλνω το παραδοσιακό ουγγρικό πιάτο lecso: ένα μείγμα λαχανικών, κυρίως ντομάτας, με μπόλικη πάπρικα. Το πρώτο ποτό της βραδιάς το πίνουμε συνήθως στο Boutiq Bar. Λατρεύω τη ρετρό ατμόσφαιρά του, που παραπέμπει στο Σικάγο της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, και φυσικά τα φανταστικά κοκτέιλ του.

Κατά μήκος της λεωφόρου Andrassy είναι συγκεντρωμένες όλες οι διεθνείς φίρμες πολυτελείας, π.χ. Louis Vuitton και Gucci. Δεν χρειάζεται να τις αντέχει το πορτοφόλι σας για να έρθετε έως εδώ και να περπατήσετε κατά μήκος ενός εντυπωσιακής ομορφιάς δρόμου, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Αναζητήστε οπωσδήποτε την Deak Ferenc, που στα Ουγγρικά θα πει «Οδός Μόδας». Στον αριθμό 17 στεγάζεται η μπουτίκ Nanushka. Νιώθω περήφανη για το γεγονός ότι ο χώρος όπου παρουσιάζω τις δημιουργίες μου έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης των φασιονίστας και των φίλων του ντιζάιν, ενώ θεωρείται πια… αξιοθέατο της πόλης.

Για γκουρμέ λιχουδιές και ντελικατέσεν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Culinaris, το πιο «ψαγμένο» μπακάλικο της Βουδαπέστης, όπου, εκτός από τα ψώνια σας, μπορείτε -στο υποκατάστημα της Balassi Balint που διαθέτει και εστιατόριο- να πιείτε τον καφέ σας και να φάτε πρωινό ή μεσημεριανό.

Το Ecseri Piac είναι η μεγαλύτερη αγορά vintage ειδών και αντικών της πόλης και μία από τις μεγαλύτερες της Κεντρικής Ευρώπης. Κατά καιρούς έχω ανακαλύψει εδώ μικρά ή μεγαλύτερα διαμαντάκια – από αντικείμενα για το σπίτι μέχρι… ρολόγια του σοβιετικού στρατού. Μια συμβουλή: αν ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο, ξυπνήστε όσο πιο νωρίς μπορείτε, για να ξεκινήσετε εγκαίρως την περιπλάνησή σας στους πάγκους.

Χρήσιμες διευθύνσεις:

  •  My Little Melbourne Coffee, Madach Imre ut. 3, T/+36 70 394 700
  •  Ludwig Museum of Contemporary Art, Komor Marcell ut. 1, T/+36 1 555 3444, www.ludwigmuseum.hu
  •  Kunsthalle Budapest, Dozsa Gyorgy ut. 37, T/+36 1 460 7000, www.mucsarnok.hu
  •  Zona, Lanchid ut. 7, T/+36 30 422 5981, www.zonabudapest.com
  •  Nanushka, Deak Ferenc ut. 17, T/+36 1 202 1050, http://nanushka.hu  
  •  Culinaris, Balassi Balint ut. 7, T/+36 1 373 0028 // Hunyadi ter. 3, T/+36 1 341 7001 // Perc ut. 8, T/+36 1 345 0780, www.culinaris.hu
  •  Ecseri Piac, Nagykorosi ut. 156, T/+36 1 348 3200
  •  Boutiq Bar, Paulay Ede ut. 5, T/+36 35 542 323, www.boutiqbar.hu

     

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή