Συνοριακοί έλεγχοι από τη Δανία

Συνοριακοί έλεγχοι από τη Δανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Τα σχέδια της Δανίας για επιβολή συνοριακών ελέγχων πρόκειται να εξηγήσει ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Κρίστιαν Γένσεν, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο εξωτερικό, η οποία πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο.

Μιλώντας χθες στο δανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ritzau, λίγο μετά την άφιξή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Γένσεν είπε ότι συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για να του παρουσιάσει το πρόγραμμα της χώρας του για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.

«Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αν και επιθυμούμε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ως διασφάλιση κατά της εγκληματικότητας και της διακίνησης ανθρώπων, πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των κοινών μας κανόνων, δηλαδή της Συνθήκης Σένγκεν» είπε ο κ. Γένσεν.

Η νέα κυβέρνηση του κόμματος Βένστρα στη Δανία δεν πρόκειται -σύμφωνα με τον κ. Γένσεν- να επιδιώξει τη θέσπιση μόνιμων εμποδίων στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε χθες να σχολιάσει τα σχέδια της Δανίας έως ότου ενημερωθεί επαρκώς γι’ αυτά.

Η θέση της Γερμανίας

Από τη μεριά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα νέα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν διακοπή της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των οχημάτων ή τον έλεγχο διαβατηρίων. «Είμαι ικανοποιημένος γνωρίζοντας ότι η Συνθήκη Σένγκεν δεν θα επηρεασθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάγερ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν έχει κατά κύριο λόγο συμβολική αξία, καθώς η επιβολή ελέγχων στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Γιουτλάνδη της Δανίας με το γερμανικό κρατίδιο του Σλέσιγκ-Χολστάιν θα ήταν πολύ δύσκολη.

«Οι προτάσεις μας θα εντάσσονται απόλυτα στο γράμμα της Σένγκεν, ενώ θα επιδιώξουμε τη διενέργεια διαλόγου με τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, αλλά και τις γειτονικές μας χώρες» επισήμανε ο κ. Γένσεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι μοναδικός της στόχος είναι η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και του τράφικινγκ. «Δεν θα υπάρξουν σημεία συνοριακού ελέγχου. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται επιλεκτικά στην ευρύτερη περιοχή της συνόρων» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λαρς Πέτερ Λέβι.

Η επιβολή συνοριακών ελέγχων αποτελεί κεντρικό αίτημα του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DF), το οποίο αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, μπροστά από το Βένστρα, αλλά έμεινε εκτός κυβέρνησης λόγω της αποτυχίας των δύο κομμάτων να φθάσουν σε συμφωνία συνεργασίας.

Το DF είχε επιτύχει να πείσει την προηγούμενη κυβέρνηση του Βένστρα το 2011 να επιβάλει μόνιμους συνοριακούς ελέγχους, προκαλώντας νομική διένεξη μεταξύ Ε.Ε. και Δανίας. Την αντιπαράθεση έλυσε η κάλπη, με το Βένστρα να ηττάται τον Σεπτέμβριο του 2011 από τους Σοσιαλδημοκράτες της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ.

«Το 2011, η προσοχή είχε στραφεί στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία μας δεν είχε συζητηθεί με τους εταίρους. Πολλοί μύθοι ακούστηκαν σχετικά με τις τότε προτάσεις. Αυτή τη φορά θα χειρισθούμε διαφορετικά το ζήτημα» δήλωσε ο κ. Γένσεν.

Η Δανία είναι μέλος της Ζώνης Σένγκεν, κάτι που επιτρέπει σε μετανάστες, οι οποίοι έχουν ήδη εισέλθει στη χώρα, να κινούνται ελεύθερα στις υπόλοιπες χώρες της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή