Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup

Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά το δημοψήφισμα και ανάλογα με το αποτέλεσμά του παρέπεμψε οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα το χθεσινό Eurogroup που διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα –απογοήτευσης και θυμού– προς την ελληνική πλευρά. Είναι πλέον σαφές ότι η Ε.Ε. έχει κλείσει την πόρτα της στην κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία στην Ευρωζώνη, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να παραμείνει η τωρινή κυβέρνηση στην εξουσία αν κερδίσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για την οικονομική υποστήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην απαντητική επιστολή που έστειλε αργά χθες στον κ. Τσίπρα. Υπενθυμίζει ακόμη ότι «στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως».

Το κλίμα άλλαξε τελείως μετά το διάγγελμα του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς προκάλεσε έκπληξη και οργή σε μία σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικοινώνησε η «Κ«. Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατέστρεψαν το ήδη ιδιαίτερα διαταραγμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και την όποια πιθανότητα για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να ζητεί νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να το καταγγέλλει, απαξιώνοντας όλη την προσπάθεια. «Δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα, οργή προκάλεσε η επίρριψη ευθυνών και η σκληρή γλώσσα προς την Ευρώπη για το κλείσιμο τραπεζών, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή. Το διάγγελμα ήρθε ως έκπληξη στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς ακόμα και την Τρίτη το βράδυ η Αθήνα έστελνε μηνύματα ότι μπορεί να μεταβάλει στάση για το δημοψήφισμα αν οι εταίροι δεχόντουσαν την ελληνική πρόταση.

Στο Eurοgroup έγινε σαφές ότι η πρόταση της Ελλάδας αφορά ένα νέο μνημόνιο και η διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και αυτή των θεσμών δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς αυτές ήταν για μία παράταση του προγράμματος και «τώρα θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα από το μηδέν» έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Κ».

Στην ελληνική πρόταση οι θεσμοί εντόπισαν κάποια θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο επόμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είπε ότι «ακόμα δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει, καθώς η πρόταση είναι ασαφής» για να πάρει την απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι «αυτό είναι η πιο υποτιμημένη δήλωση της ημέρας».

Ο μόνος υπουργός Οικονομικών που διαφοροποιήθηκε από το αρνητικό κλίμα ήταν ο Κύπριος, Χ. Γεωργιάδης, που σύμφωνα με αξιωματούχο ζήτησε από τον κ. Ντάισελμπλουμ να στείλει ένα θετικό μήνυμα στους Ελληνες που αγωνιούν για τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup έκλεισε λέγοντας ότι «λυπάται πολύ για την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης την οποία στηρίζουμε απόλυτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή