Ειδεχθής εκτέλεση στην Παλμύρα

Ειδεχθής εκτέλεση στην Παλμύρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ μαίνονται οι μάχες σε πολλά μέτωπα του συριακού εμφυλίου πολέμου, οι τζιχαντιστές του ISIS γέμισαν για μία ακόμη φορά με αίμα και φρίκη τις τηλεοπτικές οθόνες όλου του κόσμου, με τη δημοσιοποίηση της εκτέλεσης 25 ανδρών του κυβερνητικού στρατού στην ιστορική Παλμύρα. Το ιδιαζόντως ειδεχθές στοιχείο της ομαδικής αυτής εκτέλεσης ήταν ότι οι τζιχαντιστές ανάγκασαν ανήλικα παιδιά να πατήσουν τη σκανδάλη.

Το Σάββατο, το ISIS ανήρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο όπου απεικονίζεται η εκτέλεση των 25 Σύρων στρατιωτών στο αρχαίο, ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Παλμύρας.

Αρχικά, οι στρατιώτες μεταφέρονται με ημιφορτηγά, από τη διαβόητη φυλακή Ταντμούρ, στο αμφιθέατρο. Εκεί, πυροβολούνται στο κεφάλι από ανήλικα παιδιά και εφήβους που φορούσαν στρατιωτικές στολές, με μια τεράστια μαύρη σημαία του ISIS να κυματίζει πίσω από τις πλάτες τους. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την εκτέλεση. Η Παλμύρα, με τα σπουδαία αρχαία μνημεία της από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών στις 21 Μαΐου, όταν αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, οι οποίες την υπερασπίζονταν. Eντονη παραμένει η διεθνής ανησυχία για τον κίνδυνο καταστροφής των μνημείων, τα οποία περιλαμβάνονται στους τόπους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στο μεταξύ, δυνάμεις του συριακού στρατού και της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, εισέβαλαν χθες στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Η πόλη ελέγχει τη μεγάλη οδική αρτηρία Δαμασκού-Βηρυτού και βρίσκεται στα χέρια σουνιτών ανταρτών από το 2012, έναν χρόνο μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Η συνδυασμένη επίθεση συριακού στρατού και Χεζμπολάχ είχε ξεκινήσει μία μέρα νωρίτερα, αφού είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός, από ξηράς και αέρος, των θέσεων των ανταρτών. Η μάχη για την ανακατάληψη του Ζαμπαντάνι εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία του καθεστώτος Ασαντ και της Χεζμπολάχ για τον πλήρη έλεγχο των συνόρων μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, όπως και της ευρύτερης Δυτικής Συρίας, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αστικά κέντρα, καθώς και η πλειονότητα του συριακού πληθυσμού. Ειδικά ο έλεγχος του Ζαμπαντάνι θα εξασφαλίσει μια ασφαλή οδό ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ με στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Η σιιτική οργάνωση του σεΐχη Χασάν Νασράλα, η οποία πολέμησε αποτελεσματικά εναντίον του ισχυρότατου ισραηλινού στρατού το 2006, αποτελεί ένα από τα κυριότερα στηρίγματα του καθεστώτος Ασαντ στο πεδίο της μάχης.

Διαφορετική εικόνα επικρατούσε στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Δύο συνασπισμοί αντικαθεστωτικών ανταρτών επιχείρησαν χθες να επιτεθούν εναντίον του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος ελέγχει το δυτικό τμήμα της πόλης. Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, αλλά αναχαιτίσθηκε από τον κυβερνητικό στρατό, αν και σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονταν στα περίχωρα της πόλης μέχρι το βράδυ. Η δεύτερη επίθεση οργανώθηκε από τη συμμαχία μετριοπαθών δυνάμεων «Κατάκτηση του Χαλεπίου». Οι αντάρτες κατέλαβαν προσωρινά στρατώνα σε μια δυτική συνοικία, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις αγωνίζονταν χθες να ανακαταλάβουν τις εγκαταστάσεις.

Τέλος, αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ράκα, «πρωτεύουσα» του αυτόκλητου χαλιφάτου, στην Ανατολική Συρία.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και έξι άμαχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή