Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της ΕΚΤ

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της ΕΚΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που καλείται να αποφασίσει τη διατήρηση ή έστω τη μικρή αύξηση του ELA στον απόηχο του αποτελέσματος του ελληνικού δημοψηφίσματος. Η αύξηση της ρευστότητας θεωρείται αναγκαία στον βαθμό που σήμερα ή το αργότερο αύριο, εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα που υπάρχουν στις τράπεζες. Πρόκειται για το υπόλοιπο από το μαξιλάρι του ELA, το οποίο έχει περιοριστεί πλέον δραματικά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει αίτημα για αύξηση του ELA από την περασμένη Παρασκευή, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται δύσκολο να ικανοποιηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει τις φωνές που εισηγούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες το «κούρεμα» των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από τον ELA. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με αναστολή λειτουργίας τους, καθώς η απομείωση της αξίας των ομολόγων που παρέχουν ως ρευστότητα, θα απαιτήσει νέες εγγυήσεις, τις οποίες δεν διαθέτουν. Πιο ψύχραιμες φωνές στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα προτείνουν στην Κεντρική Τράπεζα να περιμένει πριν λάβει δραστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τις μετριοπαθείς αυτές εισηγήσεις, η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση επείγεται να δώσει το σήμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στόχος να πετύχει μια μικρή αύξηση του ELA που θα συντηρήσει την υποτυπώδη έστω λειτουργία των ελληνικών τραπεζών και κυρίως θα αποφύγει μη αναστρέψιμες εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες. Μια μικρή παράταση από την ΕΚΤ που θα συνοδευθεί με παράλληλη μικρή αύξηση του ELA, θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με χαρτονομίσματα, δίνοντας τη δυνατότητα αναλήψεων από τα ATM.

Για σήμερα Δευτέρα συνεχίζει να ισχύει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία και οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές μόνο για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων. Το όριο αναλήψεων για τους πολίτες είναι τα 60 ευρώ (πρακτικά έχει μειωθεί στα 50), αλλά η ανανέωση του παραπάνω ορίου θα πρέπει να επικυρωθεί με νέα Πράξη, που θα πρέπει να εκδοθεί σήμερα. Η ανανέωση του ορίου τόσο για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, όσο και για τις αναλήψεις των 120 ευρώ από τον γκισέ για συνταξιούχους, είναι σε άμεση συνάρτηση με την αύξηση του ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA. Μια περιορισμένη αύξηση του ορίου από την ΕΚΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του ορίου των αναλήψεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, οι συνταξιούχοι θα εξυπηρετηθούν από το ίδιο δίκτυο τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούσαν την Παρασκευή και για τις ίδιες ακριβώς εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή