Παραίτηση Βαρουφάκη με αιχμές

Παραίτηση Βαρουφάκη με αιχμές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονα καταγγελτικό ύφος για τη στάση των δανειστών, αλλά και με αιχμές κατά του κ. Αλ. Τσίπρα μέσω της αναφοράς ότι η αποχώρησή του «κρίθηκε πως ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας», ο κ. Γ. Βαρουφάκης παραιτήθηκε χθες, κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού και αιτήματος των θεσμών. Στη θέση του ανέλαβε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, που έχει πλήρη γνώση για την έως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και συνόδευε τον κ. Βαρουφάκη στα τελευταία Eurogroup.

Eίναι σαφές ότι η χθεσινή αντικατάσταση του κ. Βαρουφάκη συνιστά την ολοκλήρωση ενός «προαναγγελθέντος χρονικού αποχώρησης» από το υπουργείο της οδού Νίκης. Ο κ. Βαρουφάκης επί της ουσίας δεν ασκούσε χρέη υπουργού Οικονομικών από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας συγκρότησε την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, της οποίας προΐσταντο οι κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και Ν. Παππάς. Από τότε και στο εξής ο κ. Βαρουφάκης αναλωνόταν σε συνεντεύξεις και εμπρηστικές δηλώσεις στα ανά τον κόσμο ΜΜΕ, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, στα λίγα Eurogroup που μεσολάβησαν τελούσε υπό επιτροπεία.

Προφανώς, η αντικατάσταση του κ. Βαρουφάκη συνιστά ένα σαφές μήνυμα προς τους εταίρους, αλλά και προς τα μέλη του Eurogroup ειδικότερα, ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας επιθυμεί να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας. Ομως, το εάν αυτό επαρκεί μένει να διαφανεί, αρχής γενομένης από σήμερα. Και τούτο, καθώς ο κ. Τσακαλώτος φέρεται μεν, μαζί με τους κ. Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη, να συγκαταλέγεται στους «μετριοπαθείς» του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με τη γραμμή που υποστήριζε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά είναι αμφίβολο εάν μπορεί και ο ίδιος να αποδεχθεί τις μεγάλες υπερβάσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, μετά και τη δραματική επιδείνωση του κλίματος μέσω του δημοψηφίσματος. Επίσης, πρέπει να επισημανθεί πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με όλους τους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα είχαν επιδεινωθεί, ενώ μεγάλη ενόχληση λέγεται πως προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η επιλογή του τέως –πλέον– υπουργού Οικονομικών να προβεί, χθες το βράδυ, σε δήλωση για το δημοψήφισμα πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση της παραίτησής του (που φυσικά έγινε και διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης), ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος –που «θα μείνει στην παγκόσμια Ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας»– του «κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα “εκτιμούσαν” την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «η ιστορική απόρριψη του τελεσιγράφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος» και πρόσθεσε πως «είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευθεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος», σημειώνοντας ότι «είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών». Επίσης, δήλωσε ότι «η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλ. Τσίπρα, τη νέα ηγεσία του υπ. Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς», ενώ χαρακτήρισε «τοξικά» τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή