Επιθέσεις αναρχικών κατά αστυνομικών και… ΣΥΡΙΖΑ

Επιθέσεις αναρχικών κατά αστυνομικών και… ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίεση στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιχειρούν να ασκήσουν ομάδες αναρχικών – αντιεξουσιαστών, που σχεδόν καθημερινά προκαλούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων. Τη νύχτα της Κυριακής, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, περίπου 100 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, προκαλώντας επεισόδια που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Στη διάρκεια των ταραχών, διμοιρίες των ΜΑΤ έλαβαν εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ να επέμβουν στην πλατεία Εξαρχείων, όπου πραγματοποίησαν έξι συλλήψεις. Για συμμετοχή στα επεισόδια κατηγορούνται (σε βαθμό κακουργήματος) τέσσερα άτομα, δύο Αλβανοί και δύο Ελληνες, ενώ προσήχθησαν και συνελήφθησαν δύο ακόμα αλλοδαποί. Πρόκειται για έναν Γεωργιανό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για κλοπές και έναν Σύρο που στερείτο ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το πρωί της Δευτέρας αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο σχόλια κατά της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι «με τους ξυλοδαρμούς και τα χημικά στα Εξάρχεια ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και πλέον πρέπει να απομονωθούν από τους αγώνες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου όσοι κατεβαίνουν οργανωμένα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, οι νεαροί πυρπόλησαν κάδους στη συμβολή των οδών Σπύρου Τρικούπη και Στουρνάρη και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, τραυματίζοντας μάλιστα ελαφρά έναν από αυτούς. Οι ταραχές πάντως δεν γενικεύτηκαν, καθώς λόγω του δημοψηφίσματος υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ υπό τον φόβο κατάληψης είχε αποκλειστεί η πρόσβαση στο Πολυτεχνείο, το κτίριο της Νομικής και της ΑΣΟΕΕ.

Μεγαλύτερη σφοδρότητα και διάρκεια είχαν τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων τα ξημερώματα του Σαββάτου. Και τότε, κουκουλοφόροι πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και επιδόθηκαν σε «κλεφτοπόλεμο» με τα ΜΑΤ έως τις 5 το πρωί. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ανάμεσα στα οποία ένας υπήκοος Πακιστάν, 32 ετών, που σύμφωνα με μαρτυρίες συμμετείχε ενεργά στις επιθέσεις κατά αστυνομικών. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο με τις κατηγορίες της αντίστασης και της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ σε βάρος του 32χρονου αλλοδαπού διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια και στη συγκέντρωση υποστηρικτών του ΟΧΙ στο Σύνταγμα, την Παρασκευή. Μάλιστα, συνελήφθη 36χρονος, με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε επίθεση εναντίον διμοιρίας της ΥΑΤ κοντά στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ ο συλληφθείς ανήκε σε ομάδα 300 αναρχικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας. Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στην πλατεία Μοναστηρακίου (τραυματίζοντας δύο αστυφύλακες) και σε διμοιρία της ΥΑΤ, στη συμβολή των οδών Οθωνος και Φιλελλήνων. Το βίντεο της σύλληψης του 36χρονου από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο, με την ΕΛ.ΑΣ να ανακοινώνει σήμερα ότι διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας για το περιστατικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή