Μίνιμουμ συναίνεσης από αρχηγούς

Μίνιμουμ συναίνεσης από αρχηγούς

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το συναινετικό κλίμα που εξέπεμψε προς τους πολίτες της χώρας το χθεσινό συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού. Αλ. Τσίπρα και των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του κ. Ν. Μιχαλολιάκου, επί της ουσίας δεν επιτεύχθηκε καμία σύγκλιση για εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης.

Κατά την επτάωρη και πλέον σύσκεψη, που όμως είχε συχνές και μακρές διακοπές λόγω των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν οι κ. Τσίπρας και Παυλόπουλος με τους κ.κ. Αγκελα Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Βλ. Πούτιν, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να αναφέρει πως η Αθήνα θα προσέλθει στο αυριανό Eurogroup με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει, θέτοντας ως βάση συζήτησης την τελευταία πρόταση Γιουνκέρ, ζητώντας να αφαιρεθούν συγκεκριμένα σημεία. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, κατά πληροφορίες, δεν ζήτησε η συζήτηση να επεκταθεί ώστε να διαμορφωθούν εθνικές «κόκκινες γραμμές» ή σημεία όπου θα μπορούσε να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ώστε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να υπάρξει πεδίο υποχωρήσεων. Από την πλευρά τους και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέφυγαν να εμπλακούν σε συζήτηση εις βάθος για την πρόταση που θα καταθέσει η Αθήνα. Περιορίστηκαν να επισημάνουν, σε διαφορετικές αποχρώσεις, πως η πρόσκληση του κ. Τσίπρα για εθνική συνεννόηση ήλθε πολύ καθυστερημένα, ενώ η χώρα κινείται σε τροχιά εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά και ότι μετά την επιλογή του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα της προχθεσινής κάλπης, η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και να φέρει στη Βουλή συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα εντός του ευρώ.

Πάντως, προκειμένου να αποσταλεί ένα μήνυμα ενότητας εντός και εκτός της χώρας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί –με την επιφύλαξη του γραμματέα του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα– συνυπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο, καθώς υπογραμμίζεται από όλους πως «η πρόσφατη ετημυγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης της διαπραγμάτευσης». Με άλλους λόγους, ο κ. Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί συνομολογούν πως το ΟΧΙ της τάξης του 61,3% στο προχθεσινό δημοψήφισμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί εκτός –και εντός Ελλάδας, ακόμη και από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ– ως διαβατήριο για την έξοδο από το ευρώ.

Παράλληλα και τα επιμέρους σημεία του ανακοινωθέντος, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα από τον κ. Τσίπρα, μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων που δεν θα οδηγήσει σε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, από τα επιμέρους σημεία του ανακοινωθέντος προκύπτει πως ο κ. Τσίπρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν πλέον πως:

• Η Ελλάδα οδεύει σε ένα νέο πρόγραμμα – μνημόνιο, που μένει να συμφωνηθεί τι διάρκεια θα έχει και από ποιου ύψους χρηματοδότηση θα συνοδεύεται.

• Το πρόγραμμα θα εμπεριέχει και υφεσιακά μέτρα, δηλαδή μεγάλη αύξηση φόρων και περικοπές σε συντάξεις.

• Το αναπτυξιακό πακέτο που διεκδικεί η Αθήνα δεν προσδιορίζεται ακριβώς, οπότε μπορεί να οδηγηθούμε στο γνωστό πακέτο Γιουνκέρ.

• Οι όποιες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν θα αρχίσουν απαραιτήτως άμεσα.

Τέλος, όπως συμφωνήθηκε, τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα άμεσα, αλλά όταν η κατάσταση της χώρας έχει ομαλοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα.

Το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης, η οποία θα διασφαλίζει:

• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή