Μεγάλη ουγγρική πλειοψηφία για τον «φράχτη»

Μεγάλη ουγγρική πλειοψηφία για τον «φράχτη»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η Βουλή της Ουγγαρίας ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, προκειμένου να εμποδίζεται η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Ο φράχτης θα έχει ύψος 4 μέτρα.

«Η Ουγγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στην ιστορία της, η ικανότητα υποδοχής έχει υπερκαλυφθεί κατά 130%», είπε πριν από την ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ. Περίπου 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας φέτος, με σκοπό να ταξιδέψουν προς χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης. Οι περισσότεροι προέρχονται από εμπόλεμες ή ταραγμένες περιοχές όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και το Κόσοβο. Περνώντας τα σύνορα της Ουγγαρίας, πρόσφυγες και μετανάστες περνούν από μια χώρα εκτός Ε.Ε. σε μία χώρα που μετέχει στη συνθήκη Σένγκεν και άρα επιτρέπει την ελεύθερη μετάβαση σε όλες τις υπόλοιπες χώρες Σένγκεν.

Οι βουλευτές υπερψήφισαν με 151-41 την πρόταση του πρωθυπουργού Ορμπάν. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο τμήμα των σερβοουγγρικών συνόρων, τα οποία εκτείνονται σε 175 χλμ., θα καλύπτει ο φράχτης. «Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη αυτό στα σύνορα ως προσωρινό μέτρο και ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα κατορθώσει να βρει μια οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό σύντομα», δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, Γιάνος Λαζάρ.

Δημοσκόπηση τον Απρίλιο έδειξε ότι το 46% των Ούγγρων τάσσονται «κατά των μεταναστών», ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί στις πρώτες μετρήσεις, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η άνοδος της ξενοφοβίας συμπίπτει με μια καμπάνια της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, έχει στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα της αυξανόμενης φτώχειας και από τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, γιγαντοαφίσες απευθύνονται στους μετανάστες εις… άπταιστον ουγγρικήν, προτρέποντάς τους να σεβαστούν την τοπική κουλτούρα «και να μην παίρνουν τις δουλειές των Ούγγρων». Σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και στη Βρετανία, η ρητορική πολιτικών χώρων εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά συμπίπτει με την αυξανόμενη εκμετάλλευση τέτοιων μεταναστών, οι οποίοι συχνά εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Η Ουγγαρία είναι παράλληλα χώρα εξαγωγής εργατικού δυναμικού, καθώς 350.000 Ούγγροι εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ μόλις 800 υπάκουσαν στην πρόσφατη έκκληση του πρωθυπουργού Ορμπάν να επιστρέψουν με ευνοϊκούς όρους στη χώρα.

Παράλληλα, χθες η Βουλή της Ουγγαρίας κατέστησε πιο αυστηρή τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, εγκρίνοντας ένα νομοθέτημα που είχε επικριθεί σφοδρά από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον νόμο, οι αιτήσεις ασύλου θεωρούνται άκυρες αν εκείνοι που τις υπέβαλαν εγκαταλείψουν τον τόπο στέγης τους για πάνω από 48 ώρες χωρίς άδεια και παρατείνεται η διάρκεια κράτησής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή