Συμφωνία – γέφυρα έως το τέλος του μήνα διεκδικεί η Αθήνα

Συμφωνία – γέφυρα έως το τέλος του μήνα διεκδικεί η Αθήνα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «οδικό χάρτη» της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να επιτευχθεί συμφωνία, συζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην τετραμερή συνάντηση που είχε με τους Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ολοκληρώθηκε πριν λίγο στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα διεκδικεί μία χρηματοδότηση – γέφυρα έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να καλυφθούν οι πληρωμές προς την ΕΚΤ και να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών. Παράλληλα, θα καταθέσει την Τετάρτη αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM, το μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο θα συνοδεύεται από μία λίστα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, έχει καταστεί σαφές ότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η άμεση ένεση ρευστότητας, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να φέρει στη Βουλή ορισμένα μέτρα, ώστε να δείξει την πρόθεσή της να δεσμευθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για λύση σε δύο φάσεις, ωστόσο υπάρχει διαφορά στη διάρκεια της πρώτης φάσης με την Αθήνα να επιμένει ότι δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος μία νέα ενδιάμεση κατάσταση, που θα συντηρεί την αβεβαιότητα.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται, σύμφωνα με συνεργάτες του, να παρουσίασει στην Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλαίσιο, το οποίο για την κυβέρνηση αποτελεί τον κοινό τόπο ανάμεσα στις ελληνικές θέσεις και τις προτάσεις των θεσμών. Τονίζουν, δε, με έμφαση ότι «προϋπόθεση να προχωρήσουν όλα αυτά είναι να μήν υπάρξουν ατυχήματα άλλου τύπου», παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και τις αποφάσεις σε σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή