Επί τάπητος η αφγανική εκεχειρία

Επί τάπητος η αφγανική εκεχειρία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή απευθείας συζητήσεων μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν, με αντικείμενο την επίτευξη εκεχειρίας, αναγνώρισε χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκάνι.

Οπως ανακοίνωσε ο Γκάνι, αντιπροσωπεία του Υψηλού Συμβουλίου Ειρήνευσης, δηλαδή του κυβερνητικού σώματος που έχει αναλάβει την προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης, αναχώρησε, κατόπιν εντολής του, για το Πακιστάν, όπου θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Το φονταμενταλιστικό ισλαμικό κίνημα, το οποίο κατείχε την εξουσία στο Αφγανιστάν προ της αμερικανικής και νατοϊκής εισβολής του 2011, έχει εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις του μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου των αμερικανικών στρατευμάτων, στα τέλη του 2014. Από τους 110.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν το 2011-2012, έχουν μείνει μόνο 9.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την εκπαίδευση του κυβερνητικού στρατού και με την παροχή βοήθειας στο πεδίο των πληροφοριών. Τους τελευταίους μήνες, οι Ταλιμπάν καταγράφουν εδαφικά κέρδη, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους ορισμένες περιοχές της χώρας.

Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ο Ασράφ Γκάνι ξεκίνησε μια προσπάθεια ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν, αλλά και βελτίωσης των σχέσεων με το γειτονικό Πακιστάν, το οποίο μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο για την προσέγγιση των δύο πλευρών. Οι συνομιλίες επί πακιστανικού εδάφους μεταξύ της κυβερνητικής αποστολής και των Ταλιμπάν θα έχουν προκαταρκτικό χαρακτήρα, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για την έναρξη ουσιαστικών, ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Επιθέσεις αυτοκτονίας

Λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες στο Πακιστάν, βομβιστές αυτοκτονίας των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν δύο νέες επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με διαφορά μιας ώρας. Στην πρώτη από αυτές, επλήγη αυτοκινητοπομπή στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και στη δεύτερη το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη των δύο επιθέσεων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, μη επανδρωμένα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Νανγκαρχάρα, στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Δεκάδες μαχητές των τζιχαντιστών σκοτώθηκαν, όπως ανακοινώθηκε από τη Συμμαχία. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο Γκιουλ Ζαμάν, υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της οργάνωσης επί αφγανικού εδάφους.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει μεγάλα τμήματα στο Ιράκ και τη Συρία, έχει δημιουργήσει προγεφυρώματα και στο Αφγανιστάν, αφού κατάφερε να προσηλυτίσει δυσαρεστημένα στοιχεία που αποσκίρτησαν από τους Ταλιμπάν, αναζητώντας ριζοσπαστικότερη έκφραση. Το γεγονός αυτό προσθέτει άλλο ένα στοιχείο πολυπλοκότητας στη δύσκολη ειρηνευτική διαδικασία.

Η επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, από πλευράς ασφαλείας, προβληματίζει την Ουάσινγκτον, η οποία σκόπευε να αποσύρει το σύνολο σχεδόν των στρατιωτών της που έχουν απομείνει στη χώρα μέχρι το τέλος του 2016.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή