Ευ. Μεϊμαράκης: Να έλθει στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Ευ. Μεϊμαράκης: Να έλθει στη Βουλή ο πρωθυπουργός

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός για τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Αλ. Τσίπρα διατυπώνεται στη Ν.Δ., τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών στελεχών. Η χθεσινή μακρά συνεδρίαση, η πρώτη υπό τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ήταν αποκαλυπτική, καθώς πάνω από την αίθουσα της Γερουσίας πλανάτο το φάσμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Καθώς ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης δεν έκρυψε το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό, σπεύδοντας, μάλιστα, να αποκλείσει σενάρια που κυκλοφορούσαν για άτυπη σύγκληση συμβουλίου αρχηγών στο Μαξίμου ή για τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς, τα περισσότερα εκ των κοινοβουλευτικών στελεχών δεν απέκλιναν στους προβληματισμούς τους. Ο κ. Μεϊμαράκης, που έλαβε χθες ουσιαστικά και την πολιτική νομιμοποίηση να οδηγήσει το κόμμα μέχρι και την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας μεν ότι η Ν.Δ. θα βάλει πλάτη, προκειμένου να αποτραπεί μία έξοδος από την Ευρωζώνη, αλλά καθιστώντας σαφές ότι δεν θα αποδεχθεί μικροπολιτικά παίγνια εκ μέρους του κ. Τσίπρα.

«Είμαστε στα όρια της ανοχής της εμπιστοσύνης που του δείχνουμε. Ξόδεψε το κεφάλαιο εμπιστοσύνης και εσωτερικά. Και στις συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης… από εδώ και πέρα, ό,τι χρειάζεται και ό,τι θέλει, δημόσια συζήτηση, αφού ξεκαθαρίσει τι θέλει, αφού έρθει πρώτα στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι δεν χωρά υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις περί παραμονής στην Ευρώπη, τις οποίες ανέλαβαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. «Παρασπονδίες από αυτές τις δεσμεύσεις δεν χωρούν. Μην το διανοούνται. Εγκλήματα σε βάρος του Ελληνισμού δεν συγχωρούνται, δεν διαγράφονται, δεν παραγράφονται και παραμένουν μονίμως στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού», ανέφερε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το γεγονός ότι, αντί της Ευρω-Συνόδου, την Κυριακή συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., θεωρώντας ότι συνιστά προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας, και σχολίασε δηκτικά για τις προχθεσινές δηλώσεις Τσίπρα ότι «μόνον ο "χαρούμενος" δεν κατάλαβε».

Στην Κ.Ο. υπήρξαν δύο γραμμές τοποθετήσεων, αμφότερες ωστόσο απαισιόδοξες. Η πλειοψηφία των στελεχών έκαναν λόγο για εγκλωβισμό του κ. Τσίπρα, ενώ άλλα στελέχη, όπως ενδεικτικά οι κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, ήταν της άποψης ότι πρόκειται περί σχεδίου του πρωθυπουργού για έξοδο από το ευρώ, με την ευθύνη να αποδίδεται στους εταίρους. Δεν λείπουν και στελέχη που θεωρούν ως πιθανό ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να μην προχωρήσει, τελικά, στη συμφωνία και «αμόλυντος» από μνημόνια να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε τον κίνδυνο «να βρεθούμε και με αναστολή δικαιωμάτων στην Ε.Ε., όπως δικαίωμα ψήφου, αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα», ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «μεταξύ Λούλα και Τσάβες, ο κ. Τσίπρας κλίνει πλέον επικίνδυνα προς το μοντέλο Τσάβες», σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση να πάει σε συμφωνία, θέση που υιοθέτησε και ο κ. Νικ. Κακλαμάνης. Τέλος, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει δημόσια, είτε στη Βουλή είτε στην Προεδρία, δέσμευση Τσίπρα επί συγκεκριμένων προτάσεων και για πάση θυσία παραμονή στο ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή