Διαβεβαίωση σε Θεοδωράκη από Αλ. Τσίπρα

Διαβεβαίωση σε Θεοδωράκη από Αλ. Τσίπρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρητή διαβεβαίωση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία έδωσε χθες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας στον Στ. Θεοδωράκη, εξ ου και στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ποταμιού προέταξε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, αποφεύγοντας την προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό. «Είναι σημαντικό ότι μέχρι στιγμής αυτά που συμφωνήσαμε με τους πολιτικούς αρχηγούς υπηρετούνται από την κυβέρνηση, και θα ξαφνιαστώ αν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Θεοδωράκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, και προεξόφλησε ότι αύριο το πρωί θα έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα «για το οποίο ο πρωθυπουργός προσπαθεί».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συνδρομή του κ. Θεοδωράκη, προκειμένου να συμβάλει και εκείνος στην πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί συμφωνία, και να μην επικρατήσουν απόψεις όπως αυτή του κ. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να επιδιώκει πλέον ανοιχτά το Grexit. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Θεοδωράκης δεν απέκλεισε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει τους κ. Γιουνκέρ και Σουλτς ότι ο κ. Τσίπρας διαθέτει στο εξής τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιζητούμενη συμφωνία, και να υπονοήσει έτσι ότι οι βουλευτές τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη και το κοινοβουλευτικό αντιστάθμισμα στις ακραίες φωνές του ΣΥΡΙΖΑ, που προεξοφλείται ότι θα αντιδράσουν σε ένα νέο μνημόνιο.

Η αίσθηση του κ. Θεοδωράκη ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτήν τη φορά ειλικρινής στις προθέσεις του ήταν μάλλον και ο λόγος που το βράδυ δεν επανέλαβε τα περί εθνικής προδοσίας που είπε το πρωί για το ενδεχόμενο του Grexit. «Οι Ελληνες θέλουν λύση, θέλουν να μείνουμε στο ευρώ και την Ευρώπη. Το Ποτάμι προσπαθεί για την εθνική συνεννόηση. Ελπίζουμε πως ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην εθνική γραμμή που είναι η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.», είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα υπάρξει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είτε αύριο είτε την Παρασκευή.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι αρκετά στελέχη του Ποταμιού δεν έκρυβαν την έντονη ανησυχία τους μήπως ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά δεν είναι ειλικρινής και απλά προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες του στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως στους εταίρους. Και τονίζοντας πόσο δύσκολο είναι να εμφανίσει ως επιτυχία στο κόμμα του και στους πολίτες ένα μνημόνιο σκληρών μέτρων, προεξοφλούσαν δύο σενάρια ως πιθανότερα. Είτε, το πλέον ευοίωνο, ο κ. Τσίπρας να καταφύγει σε οικουμενική κυβέρνηση για να εκβιάσει τη συνευθύνη της αντιπολίτευσης, είτε να αιφνιδιάσει για μία ακόμη φορά τους πάντες, καταφεύγοντας σε εκλογές, με το επιχείρημα που επικαλέστηκε χθες ο κ. Βενιζέλος. Την εκδοχή, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας να ισχυριστεί ότι από το δημοψήφισμα δεν έχει εντολή ούτε για ρήξη, ούτε όμως και να υπογράψει νέο μνημόνιο, και να περάσει και πάλι την ευθύνη στους πολίτες. Και με το σκεπτικό αυτό αναρωτιόντουσαν μήπως η στήριξη στον κ. Τσίπρα αποβεί εντέλει μοιραίο λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή