Οι έλεγχοι δεν αναχαιτίζουν τις ροές μεταναστών

Οι έλεγχοι δεν αναχαιτίζουν τις ροές μεταναστών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς το ήμισυ του πρώτου και βασικού άρθρου για την Ιθαγένεια, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τους όρους απόκτησης ελληνικής Ιθαγένειας από αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα, το 1β άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην απόκτηση ελληνικής Ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα – τα άρθρα 7, 8 και 10 παραπέμπονται για ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα, ύστερα από αίτημα της Χρυσής Αυγής. Το υπόλοιπο νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, όπως και η τροπολογία που αφορά την ίδρυση Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου – Υποδοχής και Ενταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ) στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η συγκεκριμένη τροπολογία είχε χαρακτηριστεί από την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, «κατεπείγουσα», δεδομένου ότι η σύσταση της υπηρεσίας Ενιαίας Διαχείρισης Κοινοτικών Κονδυλίων Ασύλου Υποδοχής και Ενταξης Μεταναστών, που εκκρεμούσε από τον Ιούνιο του 2014, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ομως πώς οι μετανάστες αποφασίζουν αυτό το ταξίδι; Τι πληροφορίες έχουν; Πώς επιλέγουν τη χώρα προορισμού και σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από τις μεταβαλλόμενες πολιτικές;

Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά των μεταναστών που μένουν, περνούν ή και εγκαταλείπουν πλέον την Ελλάδα διαγράφονται σε αδρές γραμμές από τα στοιχεία που κατέγραψαν οι ερευνητές του προγράμματος IRMA «Για τη διακυβέρνηση της μη νόμιμης μετανάστευσης», τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν χθες. Οι απαντήσεις προκύπτουν μέσα από προσωπικές (331) συνεντεύξεις με μετανάστες από την Αλβανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, που είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Κάθε ομάδα έχει, φυσικά, διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις άλλες. Οι Αλβανοί που αποτελούσαν τη βασική ομάδα μεταναστών στην Ελλάδα, 480.000 σε σύνολο 713.000 νομίμων μεταναστών στη χώρα το 2011, επιστρέφουν στην πατρίδα τους λόγω έλλειψης εργασίας. Πάνω από 140.000 Αλβανοί επέστρεψαν στην Αλβανία από το 2009 έως το 2013, το 70% από την Ελλάδα. Οι Αφγανοί που φτάνουν στην Ελλάδα συνήθως είναι πρόσφυγες, αλλά δεν καταθέτουν αίτηση ασύλου, γιατί θέλουν να μετακινηθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι Πακιστανοί μεταναστεύουν στην Ελλάδα από το 1970, αλλά τα τελευταία χρόνια φτάνουν στη χώρα πολλοί περισσότεροι, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

«Οι νέες μεταναστευτικές ροές έχουν πλέον μεικτά χαρακτηριστικά και αποτελούνται από παράτυπους οικονομικούς μετανάστες, ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία, ασυνόδευτους ανήλικους και άλλες ευάλωτες ομάδες», ανέφερε η κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και κύρια ερευνήτρια του IRMA.

«Οι παράτυποι μετανάστες ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν, ποιον να ρωτήσουν. Η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι απλώς ένα ακόμα εμπόδιο που χρειάζεται να ξεπεράσουν στο ταξίδι τους. Οι πολιτικές ελέγχου σπανίως τούς αποθαρρύνουν. Εμπιστεύονται κυρίως τους ομοεθνείς τους ή τους συγγενείς τους που βρίσκονται στη χώρα υποδοχής», συμπλήρωσε.

Η έρευνα διοργανώθηκε από τα: Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Robert Schuman Centrre for andanced Studies, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή