Εκτελέσεις αξιωματούχων στη Β. Κορέα

Εκτελέσεις αξιωματούχων στη Β. Κορέα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά επικίνδυνη αποδεικνύεται η θέση του διευθυντή φάρμας εκτροφής χελωνών, αν βέβαια ζει κανείς στη Βόρεια Κορέα. Οπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής μιας τέτοιας φάρμας εκτελέστηκε, αφού προκάλεσε την οργή του παντοδύναμου δικτάτορα της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου, τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του σαφώς εξοργισμένου Κιμ τη στιγμή που καθύβριζε τους υπεύθυνους της φάρμας εκτροφής χελωνών, Ταεντονγκγκάνγκ, την οποία επισκέφθηκε προκειμένου να δει τις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο KCNA, η συγκεκριμένη φάρμα δημιουργήθηκε κατόπιν σχετικής εντολής του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του πατέρα του σημερινού δικτάτορα της Βόρειας Κορέας. Για λόγους οι οποίοι δεν έγιναν γνωστοί, κατά την επίσκεψη του Κιμ, διαπιστώθηκε ότι όλες οι μικρές χελώνες είχαν πεθάνει μέσα στις δεξαμενές που τις φιλοξενούσαν.

Οι υπεύθυνοι της φάρμας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εξηγήσουν στον Κιμ ότι, εξαιτίας των πολύωρων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, δεν ήταν δυνατό να φιλτραριστεί το νερό και να διοχετευθεί στις δεξαμενές, ενώ υπήρχε και έλλειψη της ειδικής ζωοτροφής με την οποία τρέφονταν τα μικρά ερπετά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κιμ εξοργίστηκε όταν ανακάλυψε πως, από αμέλεια του επικεφαλής της φάρμας, δεν είχε δημιουργηθεί στον χώρο εργασίας και ειδικός χώρος για την επιμόρφωση των εργαζομένων σχετικά με τα επαναστατικά ανδραγαθήματα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο Κιμ δεν φαίνεται να άκουσε ούτε να πείστηκε από τις δικαιολογίες που προέβαλαν οι έντρομοι εργαζόμενοι, και μάλιστα τους επισήμανε ότι «μόνον ηττοπαθείς μπορεί να προέρχονται από μονάδες που δεν καταφέρνουν να προβάλλουν, αλλά και να αποθεώνουν τα κατορθώματα των μεγάλων ηγετών και του κόμματος». Επίσης, προσέθεσε ότι οι δικαιολογίες για τα προβλήματα με το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, την επάρκειά της και τα διάφορα εργαλεία δεν ήταν παρά «ανόητες διαμαρτυρίες», όπως τουλάχιστον αναφέρει η ιστοσελίδα του Daily NK.

Πηγές στην Πιονγκγιάνγκ πληροφορήσαν τους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας ότι, ύστερα από αυτή την καταστροφική επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο διευθυντής της φάρμας εκτελέστηκε.

Καμία αντίδραση

Οπως φαίνεται, κανείς εκ των παρισταμένων στο επεισόδιο δεν υπήρξε αρκετά θαρραλέος ώστε να παρέμβει, προκειμένου να σταματήσει την εκτέλεση, αν και, όπως τονίζουν γνώστες των τεκταινόμενων στη Βόρεια Κορέα, «η εκτέλεση θα προχωρούσε ούτως ή άλλως» επειδή ο ηγέτης ήταν αποφασισμένος «να δώσει ένα καλό μάθημα».

Το συμβάν –μαζί με τις εκτελέσεις των μηχανικών που ήταν υπεύθυνοι για την κατάρρευση πολυκατοικίας στην πρωτεύουσα της χώρας τον Μάιο του 2014– φαίνεται ότι έδρασε καταλυτικά, πείθοντας τους κρατικούς υπαλλήλους τής Βόρειας Κορέας να εκφράζουν κατά σαφέστερο τρόπο την αφοσίωσή τους στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είναι μάλλον αναμενόμενο, όπως αναφέρουν πολλές πηγές, ότι όλο και περισσότεροι ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι μέχρι χθες ένιωθαν μεγάλη ασφάλεια στη θέση τους, αυτομολούν στον νότο, εξαιτίας του τρόμου που τους προκαλούν οι απρόβλεπτες εκτελέσεις.

Πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Νότιας Κορέας υπολογίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε την εντολή για την εκτέλεση τουλάχιστον 70 ανώτατων αξιωματούχων του κομμουνιστικού κόμματος, της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία της χώρας τον Δεκέμβριο του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή