Μειώνεται από τον Οκτώβριο η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μειώνεται από τον Οκτώβριο η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση της εξίσωσης φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χθες στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Χρήστου Μπουκώρου, ότι από τον Οκτώβριο θα επιστρέψει το παλιό καθεστώς φορολόγησης του πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί από τον προσεχή Οκτώβριο στα 6 λεπτά ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 33 λεπτά ανά λίτρο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό από τον Οκτώβριο καταργείται το επίδομα θέρμανσης, δεδομένου ότι θα μειωθεί αισθητά η τιμή του πετρελαίου, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρέχεται στους σημερινούς δικαιούχους.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και πώς θα καταπολεμηθεί, ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι «δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει “κλειδώσει” όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι με την αλλαγή του συστήματος θα αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 350 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπόνησε το ΚΕΠΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι με το καθεστώς της εξομοίωσης χάθηκαν περίπου 700 εκατ. από τα δημόσια έσοδα. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. από τον προϋπολογισμό που αποτελούσαν την δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης. Βέβαια, ο κ. Μάρδας δεν συνυπολογίζει τη μείωση της κατανάλωσης τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είχαν εξισωθεί στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή από τα 6 λεπτά το λίτρο είχε ανέβει ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα 33 λεπτά το λίτρο.

Σε κάθε περίπτωση και πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στη κατάθεση της εν λόγω διάταξης για την κατάργηση της εξίσωσης των φόρων στα καύσιμα, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν συμφωνήσει και οι δανειστές της χώρας.

Εφικτή υπό προϋποθέσεις και στον βαθμό που κινητοποιηθεί άμεσα το υπουργείο, εκτιμά η αγορά τη δυνατότητα πλήρους και αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών στην αλυσίδα διακίνησης καυσίμων, πριν από τον Οκτώβριο που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός σε ό,τι αφορά τα πρατήρια ότι το 100% της πρώτης και δεύτερης ζώνης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλα αστικά κέντρα) έχουν εγκαταστήσει και αποστέλλουν στοιχεία στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και τα πρατήρια της τρίτης ζώνης (νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας) σε ποσοστό 80%. Το κεντρικό πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς βρίσκεται στην υποδοχή, συλλογή, επεξεργασία και διασταύρωση των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.

Με καθυστέρηση, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, θα λειτουργήσει το αντίστοιχο σύστημα στα βυτιοφόρα, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση για τις προδιαγραφές των GPS, η εγκατάσταση και λειτουργία των οποίων απαιτεί διάστημα έξι μηνών από τη στιγμή της έκδοσής της.

Σε πλήρη λειτουργία τέλος βρίσκονται τα συστήματα εισροών-εκροών στις αποθήκες εταιρειών και διυλιστηρίων, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση από παράγοντες της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή