Γιουνκέρ: Η Ελλάδα έχει μια σφαίρα

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα έχει μια σφαίρα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αίσθηση ότι η συμφωνία που θα κρατά τη χώρα στην Ευρωζώνη αποτελεί ακόμη ζητούμενο και, προφανώς, όχι βεβαιότητα, έφυγαν από τη συνάντησή τους με τον κ. Ζ.-Κ. Γιουνκέρ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κ. Χατζηδάκης, που χθες πραγματοποίησαν κύκλο επαφών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. επεσήμαναν προς τον κ. Γιουνκέρ ότι η ελληνική Βουλή, και προφανώς όχι περιοριστικά η συμπολίτευση, διαθέτει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία για να στηρίξει μια συμφωνία.

Από την πλευρά του προέδρου της Επιτροπής παρατηρήθηκε επιφυλακτικότητα ως προς την επάρκεια της πρότασης που θα τεθεί υπ’ όψιν των Θεσμών. «Η Ελλάδα έχει μόνον μία σφαίρα, και αυτή δεν είναι άλλη από την πρόταση που θα καταθέσει», φέρεται να είπε ο κ. Γιουνκέρ, που συναντήθηκε επί σχεδόν μία ώρα με τους Μπακογιάννη και Χατζηδάκη, ενώ αντίστοιχο ήταν το μήνυμα και από τις συναντήσεις των δύο με τους Βλ. Ντομπρόφσκις και Γ. Κατάινεν. Το σενάριο, πάντως, που εξετάζεται προβλέπει, σε περίπτωση συμφωνίας, τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να μην πτωχεύσει έναντι ΔΝΤ και ΕΚΤ, έως ότου ολοκληρωθεί η σύνταξη του τρίτου μνημονίου, το ύψος του οποίου δεν αποκλείεται να υπερβαίνει το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (73 δισ. ευρώ).

Της επίσκεψης των δύο στις Βρυξέλλες προηγήθηκε ένα απίστευτο παρασκήνιο. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ναι μεν είχε ενημερωθεί και εγκρίνει την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη, προτείνοντας μάλιστα να τη συνοδεύσουν οι κ. Χρ. Σταϊκούρας και Στ. Παπασταύρου. Στην πορεία, ωστόσο, επικράτησαν άλλες σκέψεις, προκειμένου να μην εμφανιστεί η Ν.Δ. ως εμπλεκόμενη στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, ενώ είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε αντιδράσεις που άπτονται και των τεταμένων σχέσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το κόμμα διαμηνυόταν ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα», κάνοντας αρκετούς να μιλούν για ακύρωση του ταξιδιού, ενώ στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι η επίσκεψη δεν ήταν υπό την αιγίδα της Ν.Δ. Την ίδια ώρα, πάντως, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κ. Μ. Κεφαλογιάννης, ανακοίνωνε ότι, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της γαλάζιας ευρωομάδας, θα επιδιώξει σήμερα συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή