Κρας – τεστ για Τσίπρα σε Κ.Ο. και Βουλή

Κρας – τεστ για Τσίπρα σε Κ.Ο. και Βουλή

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Σε διπλό crash test για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η σημερινή ημέρα, καθώς, έπειτα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, η πρότασή της για συμφωνία θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς, ενώ, παράλληλα, θα περάσει αρχικά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και, ακολούθως, από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου κατατίθεται με τη μορφή του κατεπείγοντος το αίτημα του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτηθεί για συμφωνία με βάση αυτό το πλαίσιο. Ουσιαστικά, το κείμενο με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, κατατίθεται ως συνοδευτικό του αιτήματος για εξουσιοδότηση. Οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν επί των μέτρων, αλλά επί της ουσίας, εφόσον δώσουν την εξουσιοδότησή τους στον πρωθυπουργό να φέρει μια συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο, τυπικά δεσμεύονται και για ψήφιση της συμφωνίας που θα έρθει αργότερα στη Βουλή. Το κείμενο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των δανειστών, ωστόσο θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την παραμονή των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση. Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε μια πολύωρη και σε φορτισμένο κλίμα συνεδρίαση αργά χθες το βράδυ, συζήτησε τη στάση που θα κρατήσει σήμερα. Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης ήταν αυτός που προέβαλε τις μεγαλύτερες ενστάσεις στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενέκρινε την πρόταση.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι το πρόγραμμα που καταθέτει η κυβέρνηση στους εταίρους δεν λύνει τα προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, αλλά, αντίθετα, επαναλαμβάνει τις αποτυχημένες πολιτικές που διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση. Ενστάσεις εμφανίζονται να έχουν και άλλες ομάδες, αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτημα για τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή και την κυβερνητική συνοχή αποτελεί και η στάση των ΑΝΕΛ. Ο κ. Πάνος Καμμένος εξέφρασε ενστάσεις κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Να σημειωθεί ότι οι κ. Λαφαζάνης και Καμμένος δεν υπέγραψαν την πρόταση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η οποία φέρει τις υπογραφές όλων των άλλων υπουργών, εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο τη διαφοροποίησή τους.

Πέραν αυτών, το ζητούμενο της επόμενης ημέρας είναι το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου θα κληθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς και την υλοποίησή της. Ειδικότερα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν τη συμφωνία, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, χθες, ήταν διάχυτη η ενόχληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, καθώς μέχρι αργά δεν είχαν ενημέρωση για το τι ακριβώς επρόκειτο να έρθει στη Βουλή και με ποια διαδικασία. Αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί ένα βαρύ κλίμα, που μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις.

Ερώτημα αποτελεί και η στάση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, σήμερα, δεδομένης της αντίθεσης που παγίως διατυπώνει για διαδικασίες εξπρές στη Βουλή. Χθες, παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου για περισσότερο από τρεις ώρες, προκειμένου να γίνουν οι συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό για το πώς θα έρθουν το αίτημα εξουσιοδότησης και η πρόταση στη Βουλή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε στους υπουργούς του ότι είναι αποφασισμένος να κλείσει τη συμφωνία. «Θέλω να πάω σε λύση», τους ξεκαθάρισε. Ωστόσο, σήμερα θα κριθεί εάν θα λάβει την έγκριση των βουλευτών του να προχωρήσει. Το εξαιρετικά απαιτητικό και δύσκολο πακέτο μέτρων αυξάνει το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων και διαρροών. Βεβαίως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με τη στήριξη από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, η συμφωνία θα εγκριθεί. Ωστόσο, το ενδεχόμενο καταψήφισης από σημαντικό αριθμό κυβερνητικών βουλευτών ή ακόμη και υπουργών, καθιστά πιθανή την αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου με πιθανές αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση.

 

Δείτε εδώ το έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή