Ο Νταβούτογλου αρχίζει επαφές

Ο Νταβούτογλου αρχίζει επαφές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Αχμέτ Νταβούτογλου, ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη εβδομάδα, περισσότερο από έναν μήνα μετά τις τουρκικές εθνικές εκλογές, που στέρησαν από το κυβερνών κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. «Πιθανότατα σήμερα, ο πρόεδρος θα μου δώσει την εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νταβούτογλου, ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του. «Αφού λάβω την εντολή, θα ζητήσω την οργάνωση συναντήσεων με όλα τα κόμματα», πρόσθεσε. «Σχεδιάζω να πραγματοποιήσω τον πρώτο κύκλο συζητήσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα», κατέληξε.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορούν να ξεκινήσουν δίχως την εντολή του προέδρου της Τουρκίας. «Ο πρόεδρός μας έδωσε την εντολή για τον σχηματισμό της 63ης κυβέρνησης στον Αχμέτ Νταβούτογλου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, στο Twitter. Τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας έχουν πλέον στη διάθεσή τους 45 ημέρες για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Την ίδια στιγμή, άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σχετικά με την επιλογή των συνεργατών του στη νέα κυβέρνηση.

Το AKP θα μπορούσε να επιλέξει είτε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP) ή το μεγαλύτερο κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Αν και οι εθνικιστές του MHP είναι συγγενέστεροι ιδεολογικά προς το ΑΚΡ, μια τέτοια συμμαχία θα αποτελούσε αποθαρρυντικό βήμα για την προσπάθεια ειρήνευσης με την κουρδική κοινότητα – διαδικασία που ο Ερντογάν θεωρεί κληρονομιά του έργου του. Εσωτερικές πηγές θέλουν το κυβερνών κόμμα να τείνει προς μια μεγάλη συγκυβέρνηση με συνεργάτη το κοσμικό CHP, αν και μία τέτοια επιλογή θα γινόταν δύσκολα αποδεκτή από τα πιστά στην προώθηση ενός μουσουλμανικού κράτους μέλη του.

Εξάλλου, βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν για σκόπιμη καθυστέρηση της έναρξης των συνομιλιών για σχηματισμό συγκυβέρνησης, με στόχο να διατηρήσει την ισχύ του και να παρασύρει την Τουρκία σε νέα εκλογική αναμέτρηση, με την προσδοκία να διεκδικήσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο Ερντογάν εξήγησε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια δείπνου, ότι ανέμενε την επιλογή αναπληρωτών εκπροσώπων από τα υπόλοιπα τρία κόμματα, ώστε να εκδώσει την εντολή, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, θα γινόταν «σύντομα». Ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε επικρίνει έντονα την καθυστέρηση σε επίσημη ανακοίνωση του κόμματός του τη Δευτέρα. Η απόφαση των Τούρκων να εκλέξουν την πρώτη τουρκική Βουλή χωρίς κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία, ύστερα από 10 χρόνια και πλέον, αφαίρεσε από τον Τούρκο πρόεδρο το δικαίωμα να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που επεδίωκε, ώστε να αυξήσει τις εξουσίες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή