Στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών πολλές περιοχές της Ισπανίας

Στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών πολλές περιοχές της Ισπανίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στο πυρ της κολάσεως, κυριολεκτικά, έχει παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες η Ιβηρική Χερσόνησος, καθώς δασικές πυρκαγιές κατακαίνε από τη μία άκρη έως την άλλη την Ισπανία, ενώ ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Πορτογαλία.

Εκατοντάδες Ισπανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο, σε μια προσπάθεια να σωθούν από την επέλαση της πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την εμφάνιση νέων εστιών φωτιάς, τη στιγμή που το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει στα ύψη.

Ειδικότερα, στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία που βρίσκονται εκεί ανέφεραν ότι ήδη επιχειρούν στην περιοχή πυροσβεστικά αεροσκάφη, προκειμένου να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, μία μεγάλη εστία πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Λουτζάρ, στη Σιέρα Νεβάδα.

Ταυτόχρονα, και η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 16 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να προσπαθήσουν να σβήσουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές δασικές πυρκαγιές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα στην περιοχή της πόλης Γκουάλχος, κοντά στο Λουτζάρ. Τα αστικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται στον πύρινο κλοιό, εγκατέλειψαν 500 κάτοικοι, ο οποίοι αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τα πύρινα μέτωπα.

Επίσης, πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα απεστάλησαν στην περιοχή της νοτιοκεντρικής πόλης Κουζάντα, όπου η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από την Κυριακή έως χθες. Την ίδια στιγμή, πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασβέσουν και πυρκαγιές που κατέκαψαν 10.000 στρέμματα δάσους στην επαρχίες Χουέλβα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, Χουέσκα, στο βορρά, και Καστεγιόν, στην ανατολική Ισπανία.

Κανένας θάνατος

Ευτυχώς, πάρα την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την Ισπανία, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος εξαιτίας της φωτιάς, ενώ, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, οι εστίες είναι σχετικά περιορισμένες και δεν έχουν δημιουργηθεί μεγάλα μέτωπα.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ευρώπη καθιστούν πιθανότερη την εμφάνιση πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος Τύπου των περιφερειακών Αρχών της Γρανάδα τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες δασώδεις περιοχές στην Ανδαλουσία, οι οποίες έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό».

Σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet της Ισπανίας, τις τελευταίες ημέρες επικράτησαν θερμοκρασίες, σε όλη την κεντρική Ισπανία, που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες και τον Αύγουστο.

Πυρκαγιές στον Καναδά

Δεν φλέγεται, ωστόσο, μόνον η Νότια Ευρώπη. Και στον Κεντρικό και Δυτικό Καναδά μαίνονται εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές που απειλούν εκατοντάδες κατοικίες και οδηγούν στην έκδοση προειδοποιήσεων για την επικινδυνότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, τόσο στον Καναδά όσο και στις Δυτικές και Μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Οπως επισημαίνει ο Στιβ Ρόμπερτς, αξιωματούχος της διαχείρισης πυρκαγιών στο Σασκατσγουάν, στις πυρόπληκτες περιοχές επικρατούσε χθες καλύτερη ορατότητα, γεγονός που επέτρεψε στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να επιτελέσουν το κατασβεστικό έργο τους. Στην προσπάθεια καταπολέμησης των πυρκαγιών, συμμετέχουν και αρκετές εκατοντάδες Καναδοί στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον 500 οπλίτες είναι πανέτοιμοι και αναμένουν να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.

Δασικές πυρκαγιές κατακαίνε και περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας και της Βόρειας Αλμπέρτα. Οι Αρχές αναμένεται να αιτηθούν βοήθεια από τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή