Πέρασε η πρόταση, χάνεται η δεδηλωμένη

Πέρασε η πρόταση, χάνεται η δεδηλωμένη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά πληγωμένη βγήκε η κυβερνητική πλειοψηφία από την ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα τα ξημερώματα στη Βουλή, προκειμένου να δοθεί στην κυβέρνηση η εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί το νέο πακέτο. Κατά τη διαδικασία, 251 βουλευτές ψήφισαν ναι, 32 όχι, 8 παρών, ενώ 9 ήταν οι απόντες.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία εκείνοι που δεν ψήφισαν ναι -είτε επειδή απείχαν, είτε επειδή ψήφισαν όχι, είτε επειδή δήλωσαν παρών- ήταν 17, γεγονός που εκ των πραγμάτων θέτει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση. Το γεγονός μάλιστα ότι μεταξύ όσων αρνήθηκαν να δώσουν την εξουσιοδότηση συμπεριλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και υπουργοί (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης κ.ά.), αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το ρήγμα που έχει επέλθει στους κόλπους της πλειοψηφίας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη δευτερολογία του, έδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη διαδικασία. Μάλιστα, οι διαστάσεις του προβλήματος γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, αν συνυπολογίσει κανείς ότι μετά το τέλος της ψηφοφορίας ακόμα και βουλευτές που ψήφισαν ναι, με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη «συμπαράστασή» τους στους συναδέλφους τους που δεν έπραξαν το ίδιο.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για το ενδεχόμενο Grexit, τόσο στην ομιλία του στη Βουλή, όσο και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε. «Εδώ κινδυνεύουμε να ανατιναχτεί το κράτος, δεν μιλάμε για Grexit, μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «φτάσαμε μπροστά σε ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το αγνοήσω», αναγνωρίζοντας πως διαπράχθηκαν λάθη και από τον ίδιο κατά τη διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να δεσμευθεί πως θα φέρει συμφωνία και κατέληξε λέγοντας πως αυτό συνιστά πράξη ευθύνης που ανέλαβε στο παρελθόν στο ακέραιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή