Πνέει αέρας «συμφωνίας» για τα πυρηνικά

Πνέει αέρας «συμφωνίας» για τα πυρηνικά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ζήτημα ωρών εμφανιζόταν, χθες το βράδυ, η επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς μόνο δύο από τα επίμαχα προβλήματα είχαν μείνει σε εκκρεμότητα, ύστερα από ένα δεκαπενθήμερο εντατικών διαβουλεύσεων στη Γενεύη.

Το βασικό κείμενο της συμφωνίας, όπως και τα πέντε τεχνικού χαρακτήρα παραρτήματα που τη συνοδεύουν, «είναι έτοιμα κατά 96%», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Αμυνας του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί. Οπως γνωστοποίησε ο Ιρανός αξιωματούχος, μεταξύ των ζητημάτων που είχαν επιλυθεί ήταν και ένα από τα πλέον ακανθώδη, εκείνο που αναφέρεται στον ρυθμό άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη από τη Δύση και τον ΟΗΕ.

Η θεαματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αντανακλάται και στη δήλωση του Ρώσου υφυπουργού, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι «δεν αποκλείεται η υπογραφή συμφωνίας μέσα στις επόμενες ώρες». Ωστόσο, το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι η εκτίμηση αυτή δεν ήταν ακριβής και ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να παραταθούν εκ νέου, έως τις 13 Ιουλίου.

Η προθεσμία για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν εκπνέει, κανονικά, σήμερα, ύστερα και από την τελευταία παράτασή της, τον περασμένο μήνα.

Το κυριότερο σημαντικό εμπόδιο που παρέμενε μέχρι χθες βράδυ στον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας αφορούσε στην άρση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στο Ιράν από τα Ηνωμένα Εθνη. Η ιρανική αντιπροσωπεία επιμένει ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, κάτι που δυσκολεύονται να αποδεχθούν οι ΗΠΑ. Πέραν της έντονης πίεσης από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο δεν βλέπει με καλό μάτι την προοπτική ενίσχυσης της αμυντικής ισχύος του Ιράν, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα ενδυνάμωσης ένοπλων ομάδων που επηρεάζονται άμεσα από την Τεχεράνη σε πολλές χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη.

Ισχυρή υποστήριξη στο δύσκολο αυτό πρόβλημα βρήκε το Ιράν από τη Ρωσία, τον υπ’ αριθμό έναν προμηθευτή της στο πεδίο των εξοπλισμών. «Ζητάμε την άρση του εμπάργκο το συντομότερο δυνατό, και θα υποστηρίξουμε τις επιλογές των Ιρανών διαπραγματευτών», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη σύνοδο κορυφής των κρατών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στη ρωσική πόλη Ουφά, στα Ουράλια. Την «ευγνωμοσύνη» του στη Ρωσία για την υποστήριξή της στη διαδικασία επίλυσης του πυρηνικού προβλήματος εξέφρασε στην ίδια σύνοδο ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί. Ο μετριοπαθής ηγέτης τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του «προετοιμάζεται για την μετά τις κυρώσεις εποχή, κατά την οποία θα επεκταθούν οι σχέσεις του Ιράν με άλλες χώρες».

Το εμπάργκο όπλων στο Ιράν επιβλήθηκε από τον ΟΗΕ πριν από μία δεκαετία, με την ανοχή, τότε, της Ρωσίας και της Κίνας. Ωστόσο, η διατάραξη των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, άλλαξε τα δεδομένα. Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την άρση του εμπάργκο, αναφορικά με την παράδοση ρωσικών πυραύλων S-300 στο Ιράν. Παρ’ όλα αυτά, οι ρωσικοί πύραυλοι δεν έχουν φτάσει ακόμη στον προορισμό τους.

Τέλος, σε εκκρεμότητα είχε μείνει έως χθες βράδυ και ένα άλλο αίτημα της ιρανικής πλευράς, αναφορικά με την άρση των περιορισμών για τους διηπειρωτικούς πυραύλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή