Καθυστερεί η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών

Καθυστερεί η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραγικά έχει ολιγωρήσει η κυβέρνηση στον προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς, παρόλο που θεωρείται -ελλείψει πόρων- πολύ δύσκολη η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη δεν έχει ακόμη υποβάλει προτάσεις στο ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η πρόταση είχε ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάρα ταύτα χθες ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς συναντήθηκε με αναγνώστες της εφημερίδας της Γαλλικής Αριστεράς «L’ Humanité» και υποσχέθηκε… μπαράζ μεταρρυθμίσεων! Βέβαια, ο χώρος της εκπαίδευσης και, ευρύτερα, οι Ελληνες πολίτες έχουν χορτάσει από διακηρύξεις. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί. Παρότι όλοι οι πολιτικοί παραδέχονται ότι η Παιδεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον της χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση.

Ειδκότερα, η προσπάθεια κάλυψης των ελλείψεων εκπαιδευτικών και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες θα είναι φέτος ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει «πάρει» συνολικά 4.000 προσλήψεις.

Ομως, εξ αυτών οι 1.500 δόθηκαν στους διαθέσιμους καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους, που επέστρεψαν στις θέσεις τους. Ετσι, απομένουν περί τις 2.500 θέσεις, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι τα κενά θα υπερβούν τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2014. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 22.000 κενά, πολλά εκ των οποίων καλύφθηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο, όμως, τώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μέχρι να γίνει ο προγραμματισμός του επόμενου. Για τον προγραμματισμό αυτό απαιτείται η υποβολή προτάσεων, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει. Τα αιτήματα για μεταφορά κονδυλίων από άλλη δράση του ίδιου προγράμματος για το 2014, οι προτάσεις θα έπρεπε να έχουν ήδη κατατεθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει εάν η Ελλάδα θελήσει να πάρει κονδύλια από εμπροσθοβαρή προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ του 2015. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι οι προτάσεις θα υποβληθούν από Δευτέρα. Ωστόσο, για την έγκριση των προτάσεων θα απαιτηθεί χρόνος, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ορθή προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς που αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Μπαλτάς κατά τη χθεσινή συνάντηση με αναγνώστες της «L’ Humanité» τόνισε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ότι «οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε είναι πολλές και έρχονται αρκετές φορές αντιμέτωπες με εμπόδια τα οποία θα προσπελαστούν», όπως συνέχισε ο υπουργός, «με το νομοσχέδιο με το οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε νέες και καίριες μεταρρυθμίσεις».

Η Ελλάδα, ευρύτερα, είναι ουραγός στις δαπάνες για την Παιδεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2013 η Παιδεία αποτελούσε το 7,6% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 10,3%%, της Ευρωζώνης 9,7% ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έδωσαν 15,7% η Κύπρος, 13,5% η Πορτογαλία, 9,1% η Ισπανία, 8% η Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή