Τσίπρας: «Υπάρχει κίνδυνος ανατίναξης του κράτους»

Τσίπρας: «Υπάρχει κίνδυνος ανατίναξης του κράτους»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή χαρακτηριστικά μονοδρόμου προσέδωσε στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους χθες ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος, ενώπιον της Βουλής και νωρίτερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το βαρύ πακέτο μέτρων που συνθέτουν την πρόταση της κυβέρνησης προς τους εταίρους και αναγνωρίζοντας πως διέπραξε λάθη κατά την πεντάμηνη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, με απόλυτο τρόπο θέλησε να «προσγειώσει» εκείνα τα στελέχη του κόμματός του που επιμένουν ότι η αναζήτηση βιώσιμης εναλλακτικής είναι όχι απλά εφικτή, αλλά αποτελεί λύση την οποία η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει. «Εδώ κινδυνεύουμε να ανατιναχτεί το κράτος, δεν μιλάμε για Grexit, μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε σε δραματικό τόνο.

Με συγκινησιακά φορτισμένο ύφος, μάλιστα, έσπευσε να διευκρινίσει τα περιθώρια των επιλογών: «Ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική επιλογή, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο», δήλωσε και ζήτησε από τους βουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ της εξουσιοδότησης προς την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί και να φέρει την τελική μορφή της συμφωνίας, θέτοντας, σε αντίθετη περίπτωση, ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, παρά το γεγονός ότι ήταν ξεκάθαρο ότι η πρόταση θα περάσει από τη Βουλή με τη στήριξη από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Θέλοντας, σαφώς, να ξεκαθαρίσει ότι για τον ίδιο δεν τίθεται ως επιλογή η έξοδος της χώρας από το ευρώ, παρέπεμψε στη λαϊκή εντολή. «Δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, η εντολή ήταν να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup», δήλωσε. Εθεσε, μάλιστα, το ιστορικό βάρος των στιγμών, τονίζοντας ότι, έναντι της επιδίωξης συμφωνίας, «θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του», ενώ για την αναγκαιότητα η επιλογή να γίνει ανάμεσα σε δύο εκ των πραγμάτων δύσκολες εναλλακτικές, ανέφερε ότι «είναι σα να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση να αναλογιστούν την ιστορικότητα των στιγμών και να τη συνυπολογίσουν στις αποφάσεις που θα λάβουν, ενώ επέμεινε ότι εάν υπήρχαν βιώσιμες εναλλακτικές που θα μπορούσαν να απαντήσουν στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα, η κυβέρνηση θα τις είχε αναζητήσει. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος», εκφράζοντας την επιθυμία του ο ίδιος και η κυβέρνησή του να στηριχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μη χρειαστεί να αναζητηθούν εναλλακτικές στη στήριξη άλλων κομμάτων. Επέμεινε, μάλιστα, σε αυτό το σημείο, τονίζοντας ότι «ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Εναλλακτικά σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε εξετάσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες τα εναλλακτικά σενάρια χειρισμού ενδεχόμενης αρνητικής ψήφου από βουλευτές του κόμματός του και είχε δεχθεί εισηγήσεις να ζητήσει από όσους διαφοροποιηθούν από την κεντρική γραμμή να παραιτηθούν και, όπως προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας που υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές πριν από τις εκλογές, να παραδώσουν την έδρα τους. Αν και κάποιοι είχαν εισηγηθεί στον κ. Τσίπρα να θέσει ευθέως το ζήτημα πριν από την ψηφοφορία, επελέγη, τελικά, να τηρηθεί στάση αναμονής, ώστε να αξιολογηθεί το εύρος των απωλειών κατά την ψηφοφορία και να αποφασισθεί μετά ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, ενόψει του δεδομένου ότι, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, θα πρέπει και αυτή να περάσει από τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή