Στ.Θεοδωράκης: «Ο,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί το Grexit»

Στ.Θεοδωράκης: «Ο,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί το Grexit»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αγωνία  του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Η Ελλάς προώρισθαι να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα».

Με αυτήν την ολιγόλογη δήλωση που αιφνιδίασε την Ολομέλεια, καθώς δεν συνηθίζεται, ο Στ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πλήρως τη στάση του. Στηρίζουμε την κυβέρνηση για να φέρει πάση θυσία συμφωνία και να μην επέλθει καταστροφή, ήταν με απλά λόγια το μήνυμά του που απάντησε έτσι και στις επικρίσεις ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετέβη στη Βουλή έχοντας λίγες ώρες νωρίτερα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Θεοδωράκη ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να καμφθούν οι σοβαρές επιφυλάξεις οι οποίες τού τόνισε υπάρχουν πλέον έναντι της σημερινής κυβέρνησης σε αρκετούς εταίρους. Κατά πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Γιουνκέρ φέρεται να μετέφερε την πικρία του στον κ. Θεοδωράκη για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση τον αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα, με προφανή μικρομματικά κίνητρα, αλλά και να του μετέφερε την πάγια στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα την τελευταία πενταετία.

«Δεν με ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις, με ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», φέρεται να είπε ο κ. Γιουνκέρ στον κ. Θεοδωράκη, ενώ του επισήμανε και πόσο άδικο ήταν για τη συνδρομή της Κομισιόν να μην επικοινωνηθεί στους πολίτες η βοήθεια των 35 δισ. ευρώ, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει ως αναπτυξιακό πρόγραμμα υποβοήθησης της ελληνικής οικονομίας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί με άμεσες διαδικασίες να ενισχύσει απευθείας την επιχειρηματικότητα με αυτό το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, δηλαδή 35 δισ. ευρώ να πάνε κατευθείαν στην αγορά τα επόμενα τρία χρόνια και να μην περιμένουν την ολοκλήρωση του προγράμματος», είπε στον κ. Θεοδωράκη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού έσπευσε να ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν να γίνει αργότερα η συζήτηση για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση, και τον διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα σταθεί αρωγός σε ό,τι χρειασθεί για να αποφευχθεί το Grexit. Με άλλα λόγια τού επιβεβαίωσε ως ειλημμένη την απόφαση των 17 βουλετών του Ποταμιού να ψηφίσουν τα μέτρα που θα προβλέπει η τελική συμφωνία. Παράλληλα, δε, του μετέφερε την πεποίθησή του ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει, όπως όλα δείχνουν, όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ν.Δ., η οποία επίσης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή