Εκκληση του ΟΗΕ προς την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

Εκκληση του ΟΗΕ προς την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Μέχρι στιγμής φέτος, στις ελληνικές ακτές έχουν φθάσει πάνω από 77.000 άτομα, αντί 34.442 για το σύνολο του 2014.

«Ο αριθμός αφίξεων έχει αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε, παρά τις προσπάθειες, οι αρχές και οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Απαιτείται επείγουσα παρέμβαση από την Ευρώπη, προτού η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και περιμένουμε από την Ευρώπη να κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Ο κ. Σπίντλερ είπε ότι, κατά μέσον όρο, στα ελληνικά νησιά φθάνουν 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες την ημέρα. Το 60% προέρχεται από τη Συρία, ενώ οι υπόλοιποι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες. Αντίστοιχος αριθμός (περίπου 1.000 άτομα την ημέρα) φεύγουν καθημερινά από την Ελλάδα με κατεύθυνση την ΠΓΔΜ.

«Η δυνατότητα αυτών των χωρών να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στις έκτακτες συνθήκες έχει εξαντληθεί», διευκρίνισε ο Σπίντλερ, τονίζοντας ότι «το κλείσιμο των συνόρων και η κατασκευή τειχών (όπως σκοπεύει να κάνει η Ουγγαρία) δεν είναι λύση». «Προσδοκούμε από την Ε.Ε. να ενεργοποιήσει τα μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, στο κατώφλι της Ευρώπης», σημείωσε ο ίδιος.

Χαμένες ζωές στη Μεσόγειο

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι φέτος έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο 1.914 πρόσφυγες και μετανάστες, διπλάσιοι από όσους είχαν χάσει τη ζωή τους την ίδια εποχή πέρυσι. Χθες το ιταλικό Λιμενικό ανέσυρε νεκρούς 12 πρόσφυγες, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή του τελευταίου ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, όπου έχουν ανασυρθεί τέσσερις σοροί.

Την Πέμπτη, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποδεχθούν 21.000 πρόσφυγες, στο πλαίσιο του «καταμερισμού» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συνολικός αριθμός Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες ανέρχεται σε περισσότερους από 4.013.000 ανθρώπους. Επίσης, τουλάχιστον 7,6 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας – πολλοί από αυτούς μάλιστα βρίσκονται σε δυσχερείς συνθήκες και σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες.

«Ο προσφυγικός αυτός πληθυσμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει επιφέρει ποτέ μία και μόνο σύρραξη σε μία γενιά. Είναι ένας πληθυσμός που ενώ έχει ανάγκη τη στήριξη όλου του κόσμου, αντιθέτως ζει σε δυσμενείς συνθήκες και βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή