Τουρίστες που επιμένουν ελληνικά

Τουρίστες που επιμένουν ελληνικά

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί πολλοί τουρίστες, φοβούμενοι την αβέβαιη κατάσταση στην Ελλάδα, να ακυρώνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι που… επιμένουν ελληνικά. «Πολλοί φίλοι μας αντιμετώπισαν το δίλημμα να πραγματοποιήσουν ή όχι τις προγραμματισμένες διακοπές τους στην Ελλάδα», αφηγείται στην «Κ» η Ann Britt Hartwig, από τη Ρόδο. «Για μένα δεν τέθηκε τέτοιο ερώτημα, αντίθετα θεωρώ χρέος μου να έρθω τώρα, ώστε να στηρίξω τους Ελληνες», απαντά στην αυτονόητη ερώτηση, «μπορεί να μην έχω συγγενείς στην Ελλάδα, αλλά διατηρώ πολλούς φίλους που έκανα τα προηγούμενα καλοκαίρια, αλλά και τους χειμώνες μέσω facebook». Και πράγματι, η Ann Britt και ο σύζυγός της, Bernd, προσγειώθηκαν στο νησί των Ιπποτών μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, την παραμονή του δημοψηφίσματος. «Οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικά προβληματισμένοι, ανησυχούσαν πολύ για ένα πιθανό Grexit μετά το δημοψήφισμα», περιγράφει το κλίμα στο νησί, το οποίο επισκέπτεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, «προσπαθούσα να τους ενθαρρύνω, πιστεύω πάντα ότι, ακόμα και την τελευταία στιγμή, το κακό μπορεί να αποφευχθεί».

Μετά το πέρας του δημοψηφίσματος, η ατμόσφαιρα στη Ρόδο, σύμφωνα με τη Γερμανίδα τουρίστρια, «χαλάρωσε», και το νησί μετατράπηκε και πάλι σε έναν ειδυλλιακό τόπο για διακοπές. Δεν έχουν διαπιστώσει ελλείψεις σε προϊόντα. Ωστόσο, η Ann Britt παρατηρεί ότι έχουν λιγοστέψει οι συμπατριώτες της, «συναντούμε κυρίως Ρώσους, Σκανδιναβούς και Ολλανδούς». Επ’ αυτού, η ίδια ψέγει τα ΜΜΕ της πατρίδας της, «δεν θέλω καν να ανοίγω τηλεόραση στη Γερμανία», ομολογεί, και μας λέει ότι έχει ήδη σχεδιάσει για το επόμενο καλοκαίρι ταξίδι στη Σαντορίνη, για να γιορτάσει με τον σύζυγό της τα δέκα χρόνια γάμου.

«Ο κόσμος εδώ στην Κρήτη είναι θυμωμένος με τους πολιτικούς στην Αθήνα», αναφέρει στην «Κ», από το Φραγκοκάστελο Κρήτης, ο Sebastian Ott, Γερμανός που ζει και εργάζεται στη Βιέννη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ντόπιοι ξεκινούν πολιτικές συζητήσεις με τον μουσαφίρη, για να μάθουν πώς εκτιμά εκείνος την κατάσταση και τι προβλέπει για το μέλλον. Η εν λόγω ατμόσφαιρα, όμως, δεν επηρεάζει τις διακοπές του. «Η άφιξή μας έγινε την 1η Ιουλίου, συνεπώς είχαμε γνώση της τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά δεν έκρινα σκόπιμο να αλλάξω τα σχέδιά μου», σχολιάζει, «έφερα απλώς περισσότερα μετρητά, καθώς ούτως ή άλλως στην Ελλάδα οι ταβέρνες και τα μπαρ ουδέποτε δέχονταν πιστωτικές κάρτες». Και ο Sebastian υποδεικνύει ως υπαίτιους για τις ακυρώσεις τα ΜΜΕ, «γιατί οι Γερμανοί ακυρώνουν και οι Αυστριακοί όχι;» σημειώνει με έμφαση. «Θεωρώ ότι όσοι τελικά αλλάζουν σχέδια είναι εκείνοι που θα επισκέπτονταν για πρώτη φορά τη χώρα, και δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα», εξηγεί. Ο ίδιος κρίνει ότι, ακόμα και αν το «μαύρο» σενάριο πραγματοποιηθεί, «θα υπερισχύει πάντοτε η ελληνική φιλοξενία, οπότε η Ελλάδα θα παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός διακοπών».

«Οι φίλοι φαίνονται στις δυσκολίες», λέει με πεποίθηση ο δρ Martin Biastoch, ένας Γερμανός «ένθερμος» φιλέλλην, που ετοιμάζεται να έρθει στα τέλη Ιουλίου για διακοπές στη Νάξο. «Από το 1988 έρχομαι ανελλιπώς στην Ελλάδα με την οικογένειά μου, φίλους και τους μαθητές μου, συνολικά δύο με τρεις φορές κάθε χρόνο», επισημαίνει ο καθηγητής των αρχαίων ελληνικών από το Göttingen. «Εχω κλείσει ήδη από καιρό τα αεροπορικά μας εισιτήρια για τον Μάιο του 2016», διευκρινίζει. Οταν τον ρωτούν στη Γερμανία, ο φιλέλλην εκπαιδευτικός λέει ότι «ακόμα και όταν υπάρχει ένταση στην Ελλάδα, αυτή περιορίζεται στην Αθήνα, και ειδικά στην πλατεία Συντάγματος, δεν αγγίζει, όμως, καθόλου τα θέρετρα». Ως προς τα πρακτικά, «έχω πληρώσει με έμβασμα το ξενοδοχείο, ενώ σκοπεύω να εφοδιαστώ μετρητά διά παν ενδεχόμενο». Οπως σημειώνει και η γυναίκα του, η Sabine, «γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε τυφλά τον ξενοδόχο, με τον οποίο έχουμε πλέον φιλική σχέση». Για το ζεύγος Biastoch, ευρώ ή δραχμή δεν επηρεάζει διόλου την επιλογή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή