Ρομπότ προσομοιάζει σε άνθρωπο, βάσει τρισδιάστατης εκτύπωσης

Ρομπότ προσομοιάζει σε άνθρωπο, βάσει τρισδιάστατης εκτύπωσης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είναι ρομπότ, αλλά έχει μεγάλες ομοιότητες με τον άνθρωπο. Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή, η οποία γεννήθηκε στις ΗΠΑ,διαθέτει σώμα που δημιουργήθηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση, και το οποίο είναι σκληρό στο εσωτερικό του αλλά μαλακό απέξω. Εντυπωσιακός αλλά και παράξενος είναι και ο βηματισμός του εξάλλου, καθώς το ρομπότ αναπηδάει σαν βάτραχος, ενώ κινείται αυτόνομα χάρη σε ένα καύσιμο μείγμα, αποτελούμενο από αέριο βουτάνιο και οξυγόνο.

Οι δημιουργοί του, με επικεφαλής τον Μάικλ Τόλι, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science. Οπως δήλωσαν οι ερευνητές τόσο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας όσο και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η συνδυαστική χρήση μαλακών και άκαμπτων υλικών θα βοηθήσει στη δημιουργία νέας γενιάς ταχύτατων και ευκίνητων ρομπότ, τα οποία θα είναι πιο γερά, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής στο περιβάλλον. Επίσης, όπως όλα δείχνουν, τα πρωτοποριακά ρομπότ θα μπορούν να δουλέψουν με μεγάλη ασφάλεια, πλάι – πλάι με τον άνθρωπο, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

Βασική πηγή έμπνευσης για τους ερευνητές υπήρξε η φύση και η πολυμορφία που απαντάται εκεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποίησαν στη δημιουργία τους μαλακά αλλά και άκαμπτα υλικά.

Το μη ανθρωπόμορφο σώμα του ρομπότ διευκολύνει τις εργασίες που πρέπει να φέρει σε πέρας ο μικρός μηχανισμός. Η ευκαμψία του καουτσούκ στο εξωτερικό επιτρέπει στο ρομπότ να μην παθαίνει ζημιές όταν αναπηδάει σαν λαστιχένια μπάλα στον αέρα, ενώ η πλήρης ακαμψία του σκελετού επιτρέπει στους μηχανισμούς να παραμένουν προστατευμένοι.

Το ρομπότ, επίσης, διαθέτει τρία πόδια και μπορεί να πηδάει στον αέρα, φτάνοντας σε ύψος τα 75 εκατοστά, ενώ ακόμα και αν πέσει από μεγαλύτερο ύψος δεν παθαίνει καμία ζημιά ακριβώς χάρη στο μαλακό υλικό με το οποίο περιβάλλεται ο σκελετός του.

Τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν σε κάποια μελλοντική εποχή, να χρησιμοποιηθούν σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές ή ακόμα να αναπτυχθούν και για την εξερεύνηση άλλων πλανητών. Σε ένα τέτοιο διαστημικό περιβάλλον, λένε οι ειδικοί, τα άλματα που θα καταφέρνει να κάνει το μικρό ρομπότ θα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα επιτεύγματα της σύγχρονης ρομποτικής είναι τουλάχιστον συναρπαστικά και ανοίγουν νέους δρόμους σε καινούργιες εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας σε κάθε τομέα της καθημερινότητας αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν κατά πόσον είναι δυνατή η ειρηνική συνύπαρξη ρομποτικών μηχανισμών που σχεδιάζονται για να συμπληρώσουν αλλά και να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο κυρίως στις γραμμές παραγωγής.

Μικροεπεξεργαστές

Την ίδια στιγμή, η ΙΒΜ ανακοίνωσε, πριν από μερικές ημέρες, ότι κατάφερε να δημιουργήσει μικροεπεξεργαστές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμα πιο μικρούς από αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα, δημιουργώντας στην πραγματικότητα μία νέα δοκιμαστική μορφή του πρώτου ημιαγωγού του κόσμου που καταφέρνει να σμικρύνει τα κυκλώματα, ξεπερνώντας μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις της βιομηχανίας του τομέα.

Γενικότερα, η βιομηχανία των μικροεπεξεργαστών, τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί όλο και μικρότερους ημιαγωγούς. Ομως, όσο μικρότερο είναι το μέγεθός τους τόσο περισσότερα τα φυσικά και τεχνολογικά προβλήματα που πρέπει να υπερκεραστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή