Ολονύκτιο θρίλερ για παραμονή στο ευρώ

Ολονύκτιο θρίλερ για παραμονή στο ευρώ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία δραματική Σύνοδος Κορυφής, όπου τεράστιες πιέσεις ασκήθηκαν στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ήρθε ως κορύφωση του τελεσιγράφου που επιδόθηκε την περασμένη Τρίτη στην ελληνική κυβέρνηση από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με τη μη επιδεχόμενη παρερμηνεία φράση «ή συμφωνία ή Grexit». Εως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα δεν υπήρχε ασφαλής ένδειξη για την κατάληξη των πολύωρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες, ουσιαστικά διήρκεσαν ένα διήμερο.

Το Eurogroup, που συνεδρίασε για πρώτη φορά το Σάββατο και συνέχισε χθες, παρέδωσε τη σκυτάλη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μια κοινή θέση και παρέπεμψαν στους ηγέτες τις τελικές αποφάσεις και τη γεφύρωση των διαφορών στα ανοιχτά ζητήματα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσήλθε με ένα σημείωμα με τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των υπουργών Οικονομικών, λέγοντας ότι «οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής».

Το σημείωμα περιείχε πολλά σημεία σύγκλισης, αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα, που ήταν εξαρχής τα πιο σκληρά θέματα. Κάποια από αυτά ετέθησαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντανακλώντας το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης από τους εταίρους προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, αποφασισμένος για συμφωνία, όπως και μια σειρά ηγετών.

Ολη την τελευταία εβδομάδα ήταν ξεκάθαρο ότι διαμορφώνονται δύο διακριτά στρατόπεδα στην Ευρωζώνη, με βασικούς «αντιπάλους» τη Γαλλία, φιλικά προσκείμενη προς την Αθήνα, και τη Γερμανία που επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων. Για πρώτη φορά, μπροστά στον απτό κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημαντικός αριθμός χωρών συντάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, ανατρέποντας τη μέχρι πρότινος απομόνωση του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Βασικό θέμα της Συνόδου ήταν η αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση εμφανίσθηκε αποφασισμένη να μη φύγει από τις διαπραγματεύσεις χωρίς μια ρητή δέσμευση για λύση του πιεστικού προβλήματος ρευστότητας, δίνοντας ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για νομοθέτηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, έως την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες πρωινές ώρες ανεζητείτο φόρμουλα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ένα πρόγραμμα – γέφυρα, με πρόβλεψη για χορήγηση 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. έως τα μέσα Αυγούστου. Η βασική γραμμή του κ. Τσίπρα ήταν ότι εφόσον οι εταίροι ζητούν εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθεί αυτό το δύσκολο διάστημα, καθώς διαφορετικά, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Ενα από τα εργαλεία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η χρήση ενός «ξεχασμένου εργαλείου» του EFSM που είχε δημιουργηθεί το διάστημα ανάμεσα από τον ΕFSF και τη δημιουργία του ΕSM και στο οποίο υπάρχουν διαθέσιμα 60 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα σε αυτή τη λύση είναι ότι απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των «28» κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διαβουλεύσεις των ηγετών της Ευρωζώνης διακόπηκαν δύο φορές, στη διάρκεια των οποίων ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές στα κρίσιμα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου δεν προβλεπόταν να υπάρξει αναφορά στο Grexit, όπως υπήρχε στις προτάσεις του Eurogroup.

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή