Τι περιλαμβάνει το κείμενο-φωτιά του Eurogroup

Τι περιλαμβάνει το κείμενο-φωτιά του Eurogroup

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με ένα ιδιαίτερα «φιλόδοξο, δύσκολο και σκληρό» σημείωμα για την Ελλάδα προσήλθε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ύστερα από δύο συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα σε 24 ώρες. Οι υπουργοί δεν κατέληξαν σε κοινή δήλωση αλλά σε σημείωμα που περιλαμβάνει τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης μεταξύ τους, και παρουσιάζει τις επιπρόσθετες ενέργειες που απαιτούνται από την Ελλάδα. Αυτές θα επιτρέψουν να «ξεκλειδώσει» η νέα φάση της διαπραγμάτευσης, με τους θεσμούς να κάθονται στο τραπέζι με την ελληνική πλευρά, για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του καινούργιου αυτού προγράμματος.

Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά είναι να συνεδριάσει άμεσα η ελληνική Βουλή (σύμφωνα με τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ, Αλεξ Στουμπ, μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου) και, εκτός από την πολιτική βούληση που εξέφρασε προχθές για στήριξη νέου προγράμματος, να εγκρίνουν και η κυβέρνηση και η Βουλή επιπρόσθετα νομοθετήματα ως προαπαιτούμενα. Τα μέτρα που έχει δεχθεί η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση είναι τα ακόλουθα:

• Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

• Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος.

• Μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

• Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

• Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

• Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.

Προκειμένου να αποτελέσουν τα παραπάνω βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός μνημονίου, σημειώνεται στο έγγραφο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενισχύσει την πρόταση με χρονοδιαγράμματα και ενδιάμεσους σταθμούς εφαρμογής, αλλά και με συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ζητείται ακόμη από την Ελλάδα να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, πλήρη υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος θα είναι μεταξύ 82-86 δισ. ευρώ. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι 7 δισ. τον Ιούλιο, 5 δισ. για τον Αύγουστο, και στόχος του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιστροφή στις αγορές. Οι κίνδυνοι να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις άμεσα, σημειώνεται, «βαρύνουν αποκλειστικά την Ελλάδα». Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Eurogroup, ένα μαξιλάρι 10 έως 25 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό τομέα, εκ των οποίων 10 δισ. θα πρέπει να μπουν άμεσα σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του ESM. «Το Eurogroup γνωρίζει ότι μία γρήγορη απόφαση για το νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για το άνοιγμα των τραπεζών», επισημαίνεται.

Τα σημεία απόκλισης ακόμη και ανάμεσα στους εταίρους στο τραπέζι του Eurogroup, τα οποία κλήθηκαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης να επιλύσουν χθες το βράδυ, ήταν τα ακόλουθα:

• Βασικό πρόβλημα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να φέρει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα με δύο τρόπους: να προσκαλέσει ανεξάρτητη αρχή για να προσδιορίσει την αξία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, παράλληλα, να αυξήσει την ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ, με συμμετοχή της Κομισιόν, ή, εναλλακτικά, περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο του εξωτερικού, όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο, με στόχο την εν καιρώ ιδιωτικοποίησή τους και σταδιακή αποπληρωμή χρέους. Αυτό θα διευθύνεται από τις ελληνικές Αρχές, με την επίβλεψη αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών.

• Ανάκληση των νομοθετημάτων του 2015 που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και είναι αντίθετες με το πλαίσιο που ετέθη στο Eurogroup της 20ής Φερβουαρίου.

• Επαναδιατύπωση της δήλωσης του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

• Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, πλήρης εφαρμογή, εκτός από τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα.

• Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Στο τέλος του τετρασέλιδου σημειώματος υπάρχει η φράση ότι, σε περίπτωση μη συμφωνίας, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει ως εναλλακτική ένα διάλειμμα από την Ευρωζώνη (time out), με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό το ζήτησε η γερμανική πλευρά, αλλά, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, δεν στέκει ένα τέτοιο αίτημα ούτε νομικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή