Προβληματισμός Ευ. Μεϊμαράκη μετά τις επαφές

Προβληματισμός Ευ. Μεϊμαράκη μετά τις επαφές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσπιστία των εταίρων διαπίστωσε, ιδίοις όμμασι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τόσο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, Ντ. Τουσκ και Νικ. Σαρκοζί.

Είναι ενδεικτικό ότι το ενδιαφέρον των συνομιλητών του κ. Μεϊμαράκη, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Μ. Ραχόι, δεν ήταν μόνον οι οικονομικές παράμετροι της ελληνικής κρίσης αλλά, εν πολλοίς, και η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο κ. Μεϊμαράκης δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μπαράζ ερωτήσεων για την αντοχή της κυβέρνησης Τσίπρα και τη δυνατότητα ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, μετά τις απώλειες στην ψηφοφορία του Σαββάτου. Συγκεκριμένα, επί τάπητος ετέθη το εάν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δυνατότητα -και κυρίως πρόθεση- για την υποβολή πρότασης μομφής, ενώ ακόμη και απέναντι στη δέσμευση του ιδίου του κ. Μεϊμαράκη ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει τη συμφωνία και δεν θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή (σ.σ. όπως αντίστοιχα έχουν διαμηνύει οι κ. Στ. Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά), επισημάνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι είναι μεταβατικός και, συνεπώς, ποια δέσμευση υπάρχει για τη στάση της Ν.Δ.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που μετά το πέρας των συναντήσεών του κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πετύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, φέρεται να ζήτησε από τους κ. Γιουνκέρ και Τουσκ να στηρίξουν τον ελληνικό λαό και άρα την ελληνική κυβέρνηση, εισπράττοντας, ωστόσο, την απάντηση ότι το μέγεθος του προγράμματος που απαιτείται για την Ελλάδα (κοντά στα 80 δισ.), το εύρος της ζημιάς που είχε προκληθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς το τελευταίο εξάμηνο (σ.σ. μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πλέον των 30 δισ. ευρώ) και, κυρίως, η πλήρης κατάρρευση της αξιοπιστίας καθιστούν πλέον δύσκολη την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και, συνεπώς, την επίτευξη μιας μετριοπαθούς συμφωνίας. Ο κ. Μεϊμαράκης επέστρεψε ιδιαίτερα προβληματισμένος στην Αθήνα, όχι μόνον για τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά και εις ό,τι αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα, δε, με κάποιες εκτιμήσεις, ο ίδιος εμφανίζεται πλέον αποφασισμένος να ανοίξει άμεσα, ακόμη και εντός Ιουλίου, τις διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου η αβεβαιότητα στο εξωτερικό ως προς τη σταθερότητα του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της χώρας να εκλείψει. Παρά τις επιφυλάξεις του, δεν αποκλείεται πάντως ο κ. Μεϊμαράκης να διεκδικήσει την ηγεσία, ειδικά εάν αυτό του ζητηθεί από τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή