Ανατροπές στο ασφαλιστικό έως την Τετάρτη

Ανατροπές στο ασφαλιστικό έως την Τετάρτη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες μεταρρυθμίσεις στα πεδία των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τις αυξήσεις εισφορών και της ενοποίησης ταμείων καθώς και περισσότερα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακό κατά το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων του Οκτωβρίου ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το αργότερο έως την Τετάρτη θα πρέπει να «περάσει» από την ελληνική Βουλή σχέδιο νόμου που θα ακυρώνει κάθε δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο κύμα ασφαλιστικών παρεμβάσεων, με διατάξεις που, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, μπορεί να είναι έτοιμες εντός της ημέρας. Ο κεντρικός άξονας του σχεδίου νόμου αποτελείται από τις ρυθμίσεις που κλείνουν τις πόρτες συνταξιοδότησης πριν από τα 67 (ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς). Στη μεταβατική περίοδο (έως το 2022) που θα ξεκινήσει άμεσα, εκτός από την αύξηση της ποινής στο -16% για κάθε έτος πριν από τη συμπλήρωση του 62ου, θα συμπεριληφθεί και η διάταξη που προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται πριν από τα 67 θα παίρνουν μόνο το ποσό που αναλογεί στις εισφορές τους. Το προνοιακό τμήμα που διαμορφώνει σήμερα το κατώτατο όριο της σύνταξης θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται επίσης, η αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις (από 4% σε 6%) και 6% στις επικουρικές, όπως επίσης και σταδιακή εναρμόνιση της δομής των εισφορών σε όλα τα Ταμεία με το μοντέλο του ΙΚΑ (δραστική μείωση χρηματοδότησης σε ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ αλλά και ΙΚΑ).

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αναμένουν οδηγίες για το εάν οι αυξήσεις των εισφορών θα εφαρμοστούν αναδρομικά, από την 1/1/2015 ή από την ψήφιση του νόμου και μετά. Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται διάταξη για ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, το οποίο μάλιστα, αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δικούς του πόρους. Πρόκειται για τη διάταξη που επαναφέρει με έμμεσο τρόπο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αποκλείοντας κάθε περίπτωση κρατικής χρηματοδότησης των ελλειμμάτων. Τα ταμεία των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ).

Στη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών και να ψηφιστούν έως τον Οκτώβριο, εκτός από τις ελληνικές προτάσεις για στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αλλαγές στις εισφορές του ΟΓΑ και των αυτοαπασχολουμένων του ΟΑΕΕ, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επιπλέον, συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να καλύπτουν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στα δημόσια οικονομικά με την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν το κόστος μεταξύ 2-4 δισ. ευρώ.

Στα εργασιακά, οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ δεν αποδέχονται τη νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εντός του τελευταίου τριμήνου του 2015 όπως πρότεινε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, παράλληλα με την επανεξέταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητούν να εξεταστεί και το αγκάθι των ομαδικών απολύσεων, με βάση όμως χρονοδιάγραμμα αλλά και προσέγγιση που θα προτείνουν οι ίδιοι και ξεκαθαρίζουν ότι αποκλείεται η επαναφορά παλιών πολιτικών απορρίπτοντας στην πράξη το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή