Προκαταβολικά και εφάπαξ όλα τα φορολογικά μέτρα

Προκαταβολικά και εφάπαξ όλα τα φορολογικά μέτρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τους δανειστές της χώρας θα εφαρμοσθεί άμεσα από την κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και μάλιστα από τις επόμενες μέρες.

Εκτός από τις αναπροσαρμογές στους συντελεστές ΦΠΑ και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, θα πρέπει εντός της εβδομάδας να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος πολυτελείας, ο οποίος θα ισχύσει αναδρομικά και αφορά στα εισοδήματα του 2014, καθώς και καταργήσεις των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες.

Ειδικότερα, το πρώτο κύμα μέτρων, που θα επιβαρύνει όλους τους πολίτες, θα αφορά:

1. ΦΠΑ: Αυξάνεται από 1ης Ιουλίου ο ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα ακριβύνουν κατά 8,8 οι τιμές σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.). Επίσης αυξάνονται τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, και τα εστιατόρια, ενώ εισάγεται ΦΠΑ στα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις για όλα τα ανωτέρω είδη και συγκεκριμένα θα φθάσουν το 12,8% στα νησιά του Αιγαίου. Οπως όλα δείχνουν, το ειδικό καθεστώς στα νησιά που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30% θα καταργηθεί άμεσα και όχι από τον Οκτώβριο του 2015, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Επίσης, θα αυξηθεί και η διαμονή στα ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν ως εξής:

• 23% όπου μεταφέρεται η εστίαση – catering, και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

• ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση, αλλά όχι αποχέτευση.

• ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. 

2. Εισφορά αλληλεγγύης: Θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και αναδρομικά από 1.1.2015. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά στα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, δεν αποκλείεται ωστόσο να επιβληθεί και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση τους επόμενους μήνες κάποιοι θα δουν μειωμένες τις αποδοχές τους.

3. Αγρότες: Καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησής τους στο 26%.

4. Αυξάνεται αναδρομικά και θα ισχύσει για τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα ο νέος φόρος πολυτελείας, ο οποίος διαμορφώνεται από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων), πισίνες.

5. Επιχειρήσεις: Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%. Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει.

6. Αυτόματη αναπροσαρμογή των δαπανών (μείωσή τους) στην περίπτωση που παρατηρηθεί υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού.

7. Σε δεύτερη φάση και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή